Efter 26 200 timmar – studenternas racingbil klar

Publicerad:
Studenten Sverker Bilkenroth från Clear River Racing bredvid årets bil. Foto: Simon Karlsson

Efter timmar och åter timmar, närmare bestämt 26 200, är den nu färdigställd. Clear River Racing från Karlstad Universitet presenterar nu årets racingbil – som ska tävla på den anrika racingbanan Silverstone.

– Det har varit ofantligt roligt, säger Sverker Bilkenroth, produktionsansvarig och student på KAU.

Under de senaste månaderna har ett team på 33 studenter, från olika utbildningar på KAU, lagt 26 200 timmar på att konstruera årets racingbil.

Teamet som heter Clear River Racing har döpt sin nya skapelse till ”CRR23” och den innehåller över 1400 delar, varav 900 är egentillverkade.

En av studenterna är Sverker Bilkenroth som var med redan förra året men fick sådan mersmak att han är med i år igen.

– Det har varit ofantligt roligt och jättekul att se att vi har fått ihop en bil som fungerar. Många sena kvällar och nätter där det såklart blir tufft att balansera det med studier. Men det är det värt, alla får inte möjligheten att bygga en sådan här bil på den här nivån, säger han.

Årets bil har utvecklats sedan föregående år. Enligt Sverker är det framförallt kring chassiet där man har gjort det enklare att ta i och ut batterilådan.

– Istället för att ta den genom golvet och under bilen kan vi nu ta den genom cockpit. Sedan har vi kunnat reducera vikten med 20 procent. Stora skillnader som blir tydligt när man ställer den nya bilen bredvid den gamla.

Tävling på anrik bana i England

Mellan den 19 och 23 juli är det dags för teamet att bege sig till England där tävling väntar i Formula Student, en av världens största ingenjörstävlingar för studenter.

Och det är inte på vilken bana som helst som den hålls - anrika Silverstone står som värdplats där klassiska lopp har ägt rum och där det varje år arrangeras en Formula 1 tävling.

– Det är fantastiskt och jättekul att gå runt och se banan på riktigt. Sedan är det extra kul att tävlingen är just i England då det var där det började 2007, säger Sverker.

Dragningskraft för universitetet

Sverker kommer från Stockholm och läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet med inriktning på energi- och miljöteknik. Han beskriver att Clear River och möjligheten att få konstruera en racingbil var den stora anledningen till att han valde Karlstad universitet.

– En gammal kollega på ett tidigare jobb som hade varit med här rekommenderade det, så på den vägen är det.

Caroline Adolfsson Åhs, samverkanskoordinator på KAU, är väldigt glad och stolt över vad studenterna har åstadkommit. Hon belyser också att Clear River är en dragningskraft och en viktig del för ingenjörsprogrammen.

Caroline Adolfsson Åhs är glad och stolt över vad studenterna har lyckats åstadkomma under de senaste månaderna.
Caroline Adolfsson Åhs är glad och stolt över vad studenterna har lyckats åstadkomma under de senaste månaderna. Foto: Simon Karlsson

– Vi rekryterar många studenter på grund av att vi har Clear River Racing och många säger att de valde KAU på grund av detta, säger hon och beskriver också hur det praktiska arbetet är en stor fördel.

– Jag önskar att alla utbildningsprogram har ett sådant här praktiskt projekt. För det blir så tydligt att teori blir praktik och att de får med sig väldigt mycket. När företag ringer och vill ha in studenter så frågar de ofta efter någon som har varit med i teamet som en följd av det, fortsätter hon.

Artikeltaggar

Clear RiverClear River RacingEnglandFormula StudentKarlstads universitetSkola och utbildningStudenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare