Dömde ut hopptornen i Karlstad – nu avslöjas konsultens falska CV

Publicerad:
Nu är Sundstads nya badhus färdigt. Pressvisning av relaxavdelning och simbassänger. Foto: Mikael Lindblom

I snart två år har hopptornen i Karlstad och Vålberg varit stängda efter att ha dömts ut som säkerhetsrisker.

Nu är konsulten som gjorde inspektionen föremål för granskning – och anklagas för att ha ljugit om sin bakgrund.

– Det är både flagrant och allvarligt, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Karlstad.

Det är TV4:s Kalla fakta som riktar strålkastarljuset mot företaget We group, ett konsultbolag inom badhusbranschen, och dess vd Mille Örnmark.

We group har varit involverade i flera stora badhusprojekt i Sverige, och från flera håll fått hård kritik. Mest uppmärksamhet har det blivit kring att man sparkades ut från ett rekorddyrt badhusbygge i Kiruna, efter att det blivit både försenat och flera hundra miljoner kronor dyrare än vad som var planerat.

I Kalla faktas granskning riktas hård kritik mot Mille Örnmark, som bland annat anklagas för att ljuga om sin bakgrund och sina meriter.

Ett exempel är att han i sitt cv som skickats till kommuner påstås ha examina och utbildningar på universitetsnivå men i programmet medger att det enbart är gymnasieutbildning.

Hopptornen akutstängdes

En av kommunerna som anlitat We group och Mille Örnmark är Karlstads kommun. Det var Mille Örnmark som låg bakom inspektionerna som slutade med att hopptornen i både Karlstad och Vålberg stängdes akut för snart två år sedan.

Han anlitades också för att göra utredningen som kom fram till att Sundstabadet, för att kunna ta hopptornet i bruk, behövde en helt ny bassäng – för över 50 miljoner kronor.

Peter Sörensen, talesperson Karlstadpartiet livskvalitet.
Peter Sörensen, talesperson Karlstadpartiet livskvalitet. Foto: Tommy Pedersen

Stängningen av hopptornen har varit omdebatterad. Karlstadpartiet Livskvalitet har riktad hård kritik mot hur kommunen agerat – och hävdat att hopptornen stängdes på felaktiga grunder.

Redan för ett år sedan ifrågasatte kommunfullmäktigeledamoten Peter Sörensen både stängningen och utredningen som konsulten gjort.

Fördes bakom ljuset

Hopptornen stängdes med hänvisning till att de inte uppfyllde EU-standard. Något som rimligtvis borde lett till att fler badhus fått stänga hopptorn, ansåg partiet. Men när de undersökte fann man att det var bara fanns två stängda hopptorn; i Karlstad och i Vålberg.

– Det finns 450 simhallar och jag kände att då är det något som är lurt nånstans, sa Peter Sörensen till NWT i maj förra året.

Han menade att entreprenören fört kommunen bakom ljuset.

Nu kommer liknande anklagelser från andra kommuner i Kalla faktas granskning.

Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Frida Jansson Högberg

Badhusen ligger under kultur- och fritidsförvaltningen, som sedan årsskiftet har en ny ordförande i Robert Halvarsson (MP). Han har tagit del av Kalla faktas granskning och reagerar.

– Det är självklart allvarligt när en person, en konsult i det här fallet, far med med osanning på det sätt Kalla fakta redovisar, säger han.

– Vi vill göra rätt. När det kommer till sakfrågan är det förvaltningens bedömning och den litar vi på. Det är också viktigt att påpeka att hopptornen även utretts av Sweco, som kom fram till samma sak.

Kommunen har ändå anlitat en konsult som anklagas för att ljuga i cv:t. Vad tänker du om att man inte kollat upp det bättre?

– Jag tror att alla gör sitt allra bästa för att välja rätt och gör upphandlingar efter bästa förmåga. Uppdagas det att någon far med osanning och är oseriös så blir det en del i vårt utvecklingsarbete för att vi ska bli bättre i framtiden.

Om man nu missade i kontrollen en gång, vad är det som säger att man gjorde det bättre inför andra inspektionen som Sweco gjorde?

– Nu är jag inte djupt insatt i detaljer kring sådana här upphandlingsfrågor. Men Sweco är ett välrenommerat företag. Jag förlitar mig också på att våra tjänstepersoner på kultur- och fritidsförvaltningen gjort ett gediget arbete.

Utifrån det som framkommit, kommer kommunen att agera på något sätt nu?

– Jag har inte ställt några frågor avseende det. Men vi har ingen befintlig relation med det här företaget och har inte heller haft det på två år. Jag lutar mig mot det. Om vi kommer agera på något ytterligare sätt vet jag inte i nuläget.

NWT har utan framgång sökt badhuskonsulten Mille Örnmark.

Fortsatt kritik mot stängda hopptorn: ”Det är i rutschbanorna det händer”Hopptornen i Karlstad och Vålberg inte säkra: ”De har många brister”Utspelet om utdömda hopptornen: ”Kommunen verkar ha förts bakom ljuset”Förslaget: Ny bassäng med hopptorn i SundstabadetBrister i säkerheten kring hopptornet kan tvinga Sundstabadet att bygga utHopptornet på Sundstabadet fortsatt avstängt: ”En rejält komplicerande faktor”Sundstabadets hopptorn stängs – klarade inte säkerhetskontroll

Artikeltaggar

BadanläggningarEUGranskningarInspektionerKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKarlstads kommunMiljöpartietPeter SörensenPolitikRobert HalvarssonSwecoTV4Vålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare