Även barn kan bli utbrända - inför max två prov i veckan!

Publicerad:
Vi hinner inte med att plugga på alla läxor och prov för att få A på allt, som många av er vill, skriver insändarskribenten. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Några skolor lägger bara in prov efter lärarnas scheman och struntar i eleverna, om hur de känner och mår. Jag tycker att de lägger in för många prov och läxor, sedan förväntar de sig för mycket hur resultatet kommer se ut, och blir sedan besvikna på oss elever.

Det finns ingen nationell regel som säger hur många prov en elev får ha på en vecka. Skolverket har skrivit i sina allmänna råd att det ska finnas en rimlig arbetsbelastning för alla elever och att alla lärare bör samordna undervisningen med varandra, så att det inte blir för många läxor och prov samtidigt. Men det är inte alla som gör det och struntar bara i Skolverkets rekommendation.

För det första lägger det en massa stress på oss elever, vi vill ju såklart också få bra betyg, våra prov lika mycket som våra föräldrar och lärare vill. Men det gör inte saken bättre att lägga all den här pressen, och stressen på oss.

För det andra med all press från alla prov, läxor och annat som vi får, så kan de påverka provresultatet. Och om man får dåligt provresultat blir man betvivlad och kanske får skit för det hemma. Vilket bara leder till mer stress.

Till sist, hur tänker ni att vi ska hinna med allt? Vi får läxor, prov och annat och ni vill att vi ska få godkänt på allt, vissa föräldrar och lärare vill att eleverna/ens barn ska få mer än godkänt. Vi hinner inte med att plugga på alla läxor och prov för att få A på allt, som många av er vill.

Ni kanske tycker att det här bara låter som struntprat, bara en tonåring som vill ha mindre prov. Men detta är faktiskt sant! Det läggs allt mer press på oss elever och till slut blir det för mycket. Man kan använda uttrycken ”gå in i väggen” eller ”utbränd”, det kan hända barn precis som vuxna. Folk säger att vi bara är barn, men betyder det att vi inte får ha egna åsikter och känslor?

Jag uppmanar er att tänka efter på hur mycket arbete ni faktiskt lägger på oss elever, och ta hänsyn till vår arbetsbörda och vårt mående och inte bara ert eget arbete.

Stina Harneman

Artikeltaggar

LärareSkola och utbildningSkolorSkolverketStressUndervisning

Läs vidare