Efter Embracers börskollaps på onsdagen är frågan: är det köpläge nu? Eller ska man kanske sälja aktien nu?
– Varken eller, är mitt tråkiga svar, säger Carl-Henrik Söderberg, aktieanalytiker på Aktiespararna i Stockholm.
– Det är extremt ovisst, och det skulle vara som att singla slant att rekommendera köp eller sälj.
Som alla andra som jobbar med frågor som rör Stockholmsbörsen följde Carl-Henrik Söderberg den Karlstadsbaserade gamingkoncernen Embracers dramatiska fall på onsdagen.
Minus 45 procent slutade raset på – en kollaps av en dignitet man sällan ser på storbolagslistan Large cap.
Något som Lars Wingefors valt att inte kommentera, då han avböjt intervju.
Vinstvarnade
För ett par veckor sedan vinstvarnade Embracer inför onsdagens rapport. Bolaget uppgav då att att det förväntade justerade rörelseresultatet för hela räkenskapsåret, avslutat i mars, skulle bli 6,4 miljarder kronor jämfört med tidigare prognos som låg på 8–10 miljarder kronor. Just där hamnade det också i rapporten.
I kvartalsrapporten räknar nu bolaget med att generera ett justerat ebit (vinst före räntor och skatter) på mellan 7 och 9 miljarder kronor under hela räkenskapsåret 2023/24. Det är väsentligt lägre än den tidigare prognosen 10,3 – 13,6 miljarder kronor.
Förklaringen till vinstvarningen och den sänkta prognosen var främst att ett antal ”transformativa partner- och licensavtal” inte hade slutförts, något Embracer informerade om i ett pressmeddelande den 27 mars i år.
Slog ner som en bomb
En del dåliga nyheter var med andra ord kända redan innan rapporten presenterades. Men den största dåliga nyheten av alla slog ner som en bomb: ett samarbetsavtal värt 2 miljarder dollar som bolaget hade räknat med, sprack i sista stund.
Det var en besviken vd Lars Wingefors som kommenterade händelsen i en intervju med DI TV på onsdagsmorgonen. Beskedet hade kommit som en stor överraskning för honom och övriga ledningen kvällen innan rapportpresentationen, sa han.
”Banbrytande”
Han beskriver det planerade avtalet som ”ett banbrytande strategiskt samarbetsavtal som hade kunnat bli ett nytt riktmärke för spelindustrin.”
Avtalet skulle ha täckt kostnader för ett antal av spel med stor budget, men även bidragit till att förbättra förutsägbarheten för vinst och kassaflöde under tiden för spelens utveckling.
I kvartalsrapporten skriver Wingefors: ”Transaktionen hade många av världens högst rankade rådgivare involverade och flera hundra människor arbetade för respektive sida. All dokumentation slutfördes och var redo för signering under gårdagen. Vi bad om exekvering av avtalet innan offentliggörande av Q4. Dessvärre fick vi ett negativt besked från motparten inatt.”
Förtroendekris
Carl-Henrik Söderberg på Aktiespararna säger att det Embracer och framför allt vd:n Lars Wingefors genomlever just nu är en förtroendekris.
– Ja, det skulle jag nog säga att det är.
Krisen beror framför allt på prognoser som bolaget inte lever upp till och spellanseringar och avtal som försenas, menar han.
– Marknaden har blivit besviken några gånger. Och nu, efter att man gjorde en vinstvarning för två veckor sedan, så kommer kvartalsrapporten, och då visar det sig att ett stort avtal på 2 miljarder dollar inte gick i hamn.
– Det är klart att marknaden känner ”vad ska vi tro på?”
Carl-Henrik Söderberg tycker att Embracer behöver bli tydligare och mer förutsägbara kring sin intjäning och sina kassaflöden.
– Nu har man en skuldsättning som börjar se lite oroväckande ut. Och det börjar tisslas och tasslas; måste man avyttra vissa tillgångar?
Skulle det vara positivt om de sålde delar av verksamheten?
– Jättesvårt att svara på.
– Det är lite off topic men det är lite där SBB sitter, som också är en folkaktie och som har hög skuldsättning. När de ska få ner den säljer de fastigheter, men det innebär också att de får sämre kassaflöden och lägre tillväxt. Det blir kanske fallet i Embracer också.
Bygger på förvärv
Carl-Henrik Söderberg säger att ”hela storyn” kring Embracer bygger på att de ska göra värdeskapande förvärv och växa snabbt, och att man har tagit mycket lån för att kunna göra det. Om bolaget tvingas ändra strategin och i stället sälja av tillgångar skulle det kunna påverka förtroendet, menar han.
– Absolut, det är den rävsaxen de har satt sig själva i nu. Men om alternativet är att göra en nyemission för att få in mer pengar och få ner skuldsättningen, hade det varit mer ödesdigert för aktiekursen. Det är det sista de vill.
– Personligen kan jag tycka att det vore sunt att sälja några tillgångar för att få ner skuldsättningen. Vilka tillgångar man sedan väljer har jag för dålig detaljkunskap om.
Sitt lugnt i båten
Äger man Embraceraktier kan man sitta lugnt i båten och behålla dem, menar han.
– Värderingen är låg men med rätta. Släng dig varken på köp- eller säljknappen i panik. Det är tyvärr mitt tråkiga råd.
Så det är inte köpläge efter det kraftiga raset?
– När det gäller risk kontra potentiell avkastning tycker jag spontant att riskerna överskuggar möjligheterna i det korta perspektivet.
Embracer kan växa med 100 eller 200 procent, och däri ligger risken.
Han gör dock reservationen att aktien är svårbedömd.
– Det är extremt ovisst. Fråga alla analytiker som täcker det här på heltid som har haft jättefel. Det är väldigt svårt att förstå hela verksamheten med alla förvärv som har gjorts.
Ha en mindre del
Ett tydligt råd vill han dock ge: ha inte en för stor andel Embracer i portföljen.
– Om aktien är en stor del av din portfölj, över fem – tio procent, skulle jag säga att man kan sälja lite grann för att dra ner på risken.
– Man ska inte surra fast sig vid masten och bara hoppas och hoppas att det ska vända snart.
Lita på de största
Portföljen bör domineras av beprövade och stabila bolag, tycker han.
– Sådant här kan hända i bolag som Embracer, det kan inte hända i på samma sätt i de riktigt stora, försiktiga bolagen.
Det skulle inte kunna hända i Volvo?
– Nej, men samtidigt växer sådana bolag med fem – tio procent per år. Embracer kan växa med 100 eller 200 procent, och däri ligger risken.
Läs mer om Embracer:
Härifrån styr Wingefors speljätten EmbracerHär växer spelen fram – Karlstads spelindustri på frammarschMartin Hogen: ”Jag gillar det förvärvsintensiva”Embracerchefen Joel en av hemvändarna: ”Företagskulturen lockade”Erik, 36, har nyckelroll på speljätten: ”Finns ett värmländskt lugn här"Toppchef på Embracer: ”Balansen i livet mycket bättre än i Stockholm”Embracer till börsens huvudlistaWingefors fortsätter investera – köper Tomb Raider-utvecklaren: ”Världsklass”Embracer tar in tio miljarder från saudisk ägareWingefors försvarar saudiaffären: ”Påverkar inte hur Embracer styrs”