Inför renodlade akutläkare.
Det är innebörden av ett medborgarförslag.
Regionen svarar med ett nja. Men förslaget kommer troligen att utredas.
Många värmländska patienter får vänta länge på akuten – eller rentav övernatta där. De läkare som jobbar där är ofta oerfarna, eller kommer från specialiteter som tycker att de får lägga för mycket tid på att jobba på akutmottagningarna.
Mot den bakgrunden kan akutläkare låta som den perfekta lösningen. De är specialiserade på att ta hand om akutpatienter och anställda på akutmottagningarna. Men enligt regionens svar på medborgarförslaget är det lite mer komplicerat än så. En lång rad frågeställningar listas i underlaget.
Exempelvis: Om regionen ska ha akutläkare, ska schemat täcka dygnets alla timmar sju dagar i veckan? Ska de finnas på ett eller på alla tre sjukhusen? Hur ska de kugga i nästa länk i vårdkedjan när patienter behöver läggas in? Och hur ska de få handledning och träning när systemet sjösätts?
Andra faktorer som spelar in, enligt regionen, är vårdens utveckling mot att primärvården tar ett större ansvar, den mobila sjukvården byggs ut och att patienten övervakas hemma.
Samtidigt håller utbildningssystemet för läkare på att göras om och de AT-läkare som ofta lägger mycket tid på akutmottagningarna kommer att försvinna. Och det finns ett intresse för att bli akutläkare.
Svaret mynnar ut i att regionen under ett halvår till ett år borde utreda alla frågeställningar utifrån erfarenheter hos andra vårdgivare. Det ska ge underlag för ett beslut om att säga ja eller nej till akutläkare.
Medborgarförslaget och förslaget till svar tas upp på regionstyrelsens möte nästa vecka.