Hoppa till huvudinnehållet

Patient fick fel cancerdiagnos – upptäcktes över ett år senare

Publicerad:
Region Värmland har lex Maria-anmält ett fall till Ivo, där en patient som haft tarmcancer hade en metastas på halsen. Man trodde att metastasen kom från tarmcancern, men det visade sig vara fel.
Region Värmland har lex Maria-anmält ett fall till Ivo, där en patient som haft tarmcancer hade en metastas på halsen. Man trodde att metastasen kom från tarmcancern, men det visade sig vara fel. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Patienten hade cancer i en körtel på halsen. Vården trodde att det var en metastas från den tarmcancer hen opererats för.

Men tumören på halsen visade sig komma från cancer i halsmandlarna.

Nu har Region Värmland lex Maria-anmält händelsen.

2020 genomgick patienten, som är knappt 60 år, en stor operation eftersom hen hade drabbats av tarmcancer.

I början av 2021 misstänkte man ett återfall, men patienten kände också av en körtel på halsen. Ett prov togs från körteln och svaret tolkades som att det var en dottertumör från tarmcancern.

Men i slutet av förra året gjordes en datortomografi. Då hade körteln växt och det visade sig att metastasen i den kom från cancer i halsmandlarna.

Patienten fick alltså en fördröjd diagnos av cancern i halsmandlarna.

Region Värmland har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

CancerIvoLex MariaRegion VärmlandVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.