1700-talsgården säsongsöppnar med färsk fondmiljon i ryggen

Publicerad:
Utanför Säffle ligger von Echstedtska gården, som byggdes mellan 1762 och 1764. Foto: lisa olaison nwt

Värmlands museum får en miljon kronor från en fond, som ska användas till kulturmiljövård på von Echstedtska gården.

Pengarna kommer via Svenska vitterhetsakademien, som just fördelat 23 miljoner ur Lars Lawskis fond för kulturmiljövårdande insatser av kulturhistoriska byggnadsverk.

35 ansökningar kom in och 16 beviljades. En av de utvalda är Värmlands museum som får en miljon till von Echstedtska gården utanför Säffle.

– Vi är imponerade över det stora antalet kvalificerade ansökningar av hög kvalitet, både vad gäller objekt och underlag. Behovet av den här typen av stöd till kulturhistoriskt värdefull bebyggelse är mycket stort, säger Ulrika Mebus, fastighetschef för Vitterhetsakademiens kulturfastigheter, i ett pressmeddelande.

Säsongsöppnar i helgen

Fonden stödjer kulturmiljövård via bidrag till ”värdefulla historiska byggnader med högt kulturhistoriskt värde”, framhålls i samma pressmeddelande.

Von Echstedtska gården öppnar för säsongen nu på lördag, den 27 maj. Sommarens nyhet för besökare är dräktkammaren i lusthuset, där barn och vuxna får lära sig mer om hur människor klädde sig på 1700-talet.

Artikeltaggar

ByggnadsvårdFonderHistoriaMuseumNöje/KulturSäffleVärmlands länVärmlands museumvon Echstedtska gården

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare