LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Årjängs kommun

Publicerad:
På Töcksfors shoppingcenter fick matbutiken Eurocash och restaurangen Mr. Pino bakläxa av kommunens livsmedelsinspektör. Foto: Håkan Strandman

En matbutik, pizzeria och hotell i Årjäng. Två restauranger och en matbutik i Töcksfors.

Här är de matställen i Årjängs kommun som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister sedan 2022.

NWT har gått igenom kommunens livsmedelskontroller av restauranger, kaféer, mataffärer samt kök på äldreboenden, skolor och campingar.

I listan nedan visas de företag som haft brister vid minst två kontroller sedan 2022. Är bristen så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det handlar om återkommande slarv kan kommunen ge ett föreläggande. Vid förbud är det extra allvarligt.

Kontrollerna är nästan alltid oanmälda och planerade i förväg. De kan också ske om någon hört av sig med klagomål eller anmält matförgiftning.

”Det är viktigt att du anmäler en misstänkt matförgiftning till bygg- och miljökontoret så fort som möjligt. Ju snabbare du anmäler desto större chans är det att kunna spåra orsaken och förhindra att fler blir sjuka”, skriver Årjängs kommun på sin hemsida.

McDonalds i Töcksfors hade brister 2022.
McDonalds i Töcksfors hade brister 2022. Foto: Maiken Kettil Schough

Här är vanliga brister

Inspektionerna görs för att se om kraven i livsmedelslagen uppfylls.

Det är livsmedelsföretaget som ansvarar för att maten är säker och håller den kvalitet som utlovas. Vanligast är brister i rengöring, livsmedelshantering, underhåll av lokal och utrustning, personlig hygien och för varm kyltemperatur.

Livsmedelslagen handlar också om innehållsmärkning av livsmedel för att ingen ska bli lurad och personalen måste kunna berätta om maten innehåller någon allergen. EU har särskilda märknings- och informationsregler för 14 allergener. Exempelvis i mjölk, ägg, jordnötter, hasselnötter, soja, vete, fisk och skaldjur.

Hotell Årjäng fick också anmärkning 2022.
Hotell Årjäng fick också anmärkning 2022. Foto: Helena Karlsson

Matställen som fått föreläggande, förbud eller haft återkommande brister i Årjäng sedan 2022

Coop Årjäng

Kontroll den 16 mars 2022. Otäta lagerportar vid lastkaj. Svartmögel på gallerhyllor samt på vägg i en mejerikyl. Allt åtgärdat den 19 april 2022. Ny kontroll den 12 maj 2022. Bristande information vid frukt- och grönsaksdisken då ursprungsland saknades för vitkål. Åtgärdades under inspektionen.

Darin grill & pizzeria, Kvarnåsgatan Årjäng

Föreläggande efter kontroll den 21 september 2022 att senast den 26 september rengöra dörrhandtag, strömbrytare, skåpluckor, väggar, dörrar, diskrumshylla, fläkt, silikonlist runt diskho samt se till att livsmedel hanteras i lämpligt utrymme, att skärbrädor inte handdiskas, att kylda livsmedel har korrekt innehållsmärkning med nedkylningsdatum och att frysmat förvaras i godkända livsmedelspåsar. Även föreläggande att till den 30 oktober 2022 skicka in rutiner på nedkylning av mat, åtgärda slitna diskrumshyllor och trasig bänkskiva vid diskho samt komma med åtgärdsplan för slitet golv i lokalen. Ny kontroll den 26 september 2022, då allt var åtgärdat förutom nedkylningsrutiner och åtgärdsplanen. Enligt kommunen ska det åtgärdas inom kort.

Eurocash, Töcksfors shoppingcenter

Kontroll den 12 april 2022. Bristande information vid frukt- och grönsaksdisken då ursprungsland var oklart för bananer, äpplen, tomater och rättika. Var åtgärdat vid kontroll den 7 december 2022. Ny kontroll den 8 januari 2023, då det fanns rengöringsbehov under butikshyllor samt en otät port till återvinningen. Kommunen följer upp det vid nästa ordinarie kontroll. Enligt butiken kvarstår bristen med porten, som ska tätas inom kort.

Hotell Årjäng

Föreläggande efter kontroll den 16 mars 2022 att till den 18 mars rengöra stekbord, fritös, spisplattor, kylskåp, hyllplan, fläktkåpor, rörledningar, handtvättställ, dörrhandtag och strömbrytare samt åtgärda handtork vid handtvättställ, se till att matens varmhållningstemperatur är minst 60 grader, ta bort svartmögel på hyllplan och vägg i ett kylrum samt kassera revbensspjäll som saknade spårbarhet och hållbarhetsdatum. Ny kontroll den 18 mars 2022. Samtliga brister från föreläggandet var åtgärdade förutom rengöring av spisplattor, fritös samt varmhållning av buffémat. Allt var åtgärdat vid ny kontroll den 22 mars 2022.

McDonalds, Töcksfors

Kontroll den 12 april 2022. En plastmatta hade lossnat på flera trappsteg till omklädningsrummet. Tvättmaskin läckte vatten på golvet. Ovidkommande föremål i omklädningsrum som kunde försvåra rengöring. Sliten bänk runt ho i diskrum. Bristande rengöring av diskmaskin, golv mot vägg, lameller i kylrumsöppning och fläktar i kylrum. Förpackningsmaterial förvarades i korridoren där sopor och varor togs ut. Ny kontroll den 14 juni 2022 då bristen med sliten bänk och smutsigt golv kvarstod och sedan åtgärdades. Ny kontroll den 22 februari 2023 då redskap, utrustning och diskmaskinens spolvinge behövde rengöras. Allt åtgärdades under inspektionen.

Mr. Pino, Töcksfors shoppingcenter

Beslut efter kontroll den 16 maj 2022 att förbjuda livsmedelsverksamhet och föreläggande att hålla stängt tills bristerna nedan åtgärdats. Smutsigt golv i lokalen. Påbörjad grillad kebabstock sparades i kyl över natten för att grillas färdig dagen därpå, vilket ökade risken för bakteriell tillväxt och rutiner för nedkylningstemperatur saknades. Rengöringsbrister vid pizzabänkens kylskåp samt i diskrum, kyl- och frysrum, toalett, handfat samt bakom fritös, kebabstock, fläkt och rörledningar. Otillräcklig varmhållningstemperatur av livsmedel. Sprucken kakelplatta i beredningsrum samt bredvid pizzaugn. Smutsiga arbetskläder användes. Ny kontroll den 17 maj 2022 då samtliga brister åtgärdats och verksamheten öppnade igen. Rutiner för nedkylning och varmhållning kom till kommunen dagen därpå.

Källa: Bygg- och miljökontoret i Årjäng

Så anmäler du matsnusk till Årjängs kommun

• Telefon 0573-141 00 eller miljo@arjang.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Säffle kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i MunkforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i ForshagaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Karlstad

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunÅtgärderBristerCoopCoop VärmlandEurocashLivsmedelMatMat och dryckMcDonaldsTöcksforsTöcksfors shoppingcenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare