Ekelund mot comeback: ”Många som frågar mig om jag fortfarande håller på”

Publicerad:
Sprintstjärnan Irene Ekelund, 26, är redo för comeback efter ett års frånvaro. Foto: MATHIAS BERGELD

Irene Ekelund flyttade hem till Värmland för att få en nystart.

Men trots att det gått sju månader sedan hon presenterades av IF Göta har hon ännu inte tävlat för sin nya klubb.

– Det är många som frågar mig om jag fortfarande håller på, säger Ekelund till SVT Sport.

Det var i oktober som det meddelades att Irene Ekelund valt att lämna Stockholm och Spårvägens IF för Karlstad och IF Göta.

Anledningen var att hon ville bryta mönster, hitta ett lugn och få en nystart.

– Jag vet att jag fortfarande kan. Men det första steget blir att försöka göra en hel säsong, det kan vara runt fem år sedan senast, sa Ekelund till NWT då.

Stjärnan kommer hem - klar för IF Göta: ”Släpper allt och kastar mig ut”

Men skadorna har fortsatt gäcka den värmländska sprintstjärnan.

Det var också just därför hon tvingades kasta in handduken under Götas ungdomsspel (januari) – vilket skulle bli hennes första tävling sedan våren 2022.

– Det var såklart inte så det var tänkt, men flytten har ändå gett mig mycket, säger 26-åriga Ekelund till SVT Sport.

Vidare framgår att hon nu är skadefri och att det planeras för en tävlingscomeback på 200 meter i Södertälje den 6 juni.

– Det är många som frågar mig om jag fortfarande håller på, men jag är fortfarande här och behöver framför allt vara smart den här gången. Jag och min tränare har tränat för att kroppen ska hålla, så jag är riktigt taggad på sommarsäsongen. Det handlar om att få tävlingar där jag kommer i mål och får rutin på allt igen, säger Ekelund till SVT.

Känt är också att värmländskan var en av elitidrottens pionjärer när det gäller att prata om psykisk ohälsa – och just den mentala biten är något hon jobbar med fortfarande.

– Det går upp och ner, vissa dagar är det väldigt mörkt, men det är fler bra dagar än dåliga och för mig handlar det mycket om att tro på mig själv. Så jag försöker vara snällare mot mig själv och se varenda framsteg.

Ekelunds personbästa på 200 meter är 22.92, en tid som sattes 14 juli 2013.

Slog igenom från ingenstans – sedan blev det tyst: "Har inte mått bra"

Artikeltaggar

FriidrottIF GötaIrene EkelundSVT Sport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare