Hyreshöjningarna klara: ”Tuffa förhandlingar”

Publicerad:
Över en miljon hyror är nu färdigförhandlade i Sverige. I Värmland sker en ökning med ett antal procentenheter. Arkivbild. Foto: Thomas Kühnel

De långa hyresförhandlingarna går nu mot sitt slut.

I Värmland landar höjningen i snitt på 4,09 procent på samtliga hyreslägenheter i länet.

– Med tanke på förutsättningarna som har varit i år så tycker jag ändå att resultatet har blivit bra, säger Anna Nykvist, förhandlare på Hyresgästföreningen.

I Sverige är nu över en miljon hyror färdigförhandlade. Det meddelar Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande. I Värmland hamnar snittet på höjningen av samtliga hyreslägenheter på 4,09 procent. En bit under det nationella snittet på 4,2 procent.

Från Hyresgästföreningens håll är man på det hela taget nöjda.

– Med tanke på förutsättningarna som har varit i år så tycker jag ändå att resultatet har blivit bra. Vi har fått mycket beröm från hyresgäster, då det var många som var rädda för att det skulle bli höjningar med upp mot 10 procent eftersom det var det som motparten yrkade, säger Anna Nykvist och fortsätter:

– Sen så är 4,09 procent en jättehög justering då det tidigare har legat på en snittjustering på 1,5 till 1,8 procent de senaste 10-15 åren. Men, som sagt, med förutsättningarna i det ekonomiska läget just nu så är det ett okej och bra resultat.

Vissa av förhandlingarna tog längre tid än andra. En av dem var förhandlingen med det kommunala bostadsbolaget Forshagabostäder, Fabo. Efter att förhandlingarna strandat gick ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén som i slutändan beslutade om en höjning på 4,8 procent.

– Det är 4,8 procent från första mars vilket innebär att på helår ligger den på 4 procent. Detta då de fick ett senare justeringsdatum i och med att ärendet gick vidare till Hyresmarknadskommittén. Det vill säga att de ska få in 12 månader på 10 månader. Exakt samma princip skedde i Torsby. Helt enkelt i linje med övriga förhandlingar och snittet, säger hon.

Här får hyresgästerna vänta på hyreshöjningen: ”Vi stod så långt ifrån varandra”

Tuffa förhandlingar i år

Det tidigare nämnda ekonomiska läget med inflation och matpriser som går upp menar Anna Nykvist har spelat roll i årets förhandlingar. Men även trepartsöverenskommelsen som är ett avtal mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna där hyreshöjningen ska baseras på den samhällsekonomiska utvecklingen.

– Ja, jag tror nog att alla parter tycker det har varit en tuff förhandlingsomgång. Speciellt med trepartsöverenskommelsen som hade gjort det krångligt ett normalt år men ännu mer i dessa tider. Man var inte helt färdig med hur man skulle hantera de olika nyckeltalen. Så det har varit långa och många diskussioner och extra knivigt att förhandla i år, säger hon.

Flera avtal klara – så mycket höjs KBAB:s hyror 2023Historisk hyreshöjning i Värmland – om förslaget går igenom

Artikeltaggar

AvtalBeslutEkonomiForshagaHyresgästföreningenInflationPolitikTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare