Fullbelagt på nya CSK-avdelningen: ”Den kom i rätt tid och behövs verkligen”

Publicerad:
Jenny Anderberg och Elisabeth Olsson, avdelningschefer på nya tillfälliga vårdavdelningen 121 på CSK. Foto: Mikaela Öhman

I drygt två veckor har den nya tillfälliga vårdavdelningen 121 på Centralsjukhuset nu varit öppen. Och blev fullbelagd på en gång.

– På akuten är de jätteglada, säger Jenny Anderberg, en av avdelningscheferna.

Planen var att skapa lite luft i det ansträngda läget på CSK.

Akutmottagningen larmade om att många patienter fick ligga kvar där över natten i brist på vårdplatser, då avdelningar stått tomma i brist på personal.

Den nya tillfälliga medicinvårdavdelningen 121 skulle ha öppnat i mars. Två månader senare, den 8 maj, kunde den öppna. Fördröjningen berodde på att upphandlingen med det vårdbolag som skulle förse avdelningen med 16 hyrsjuksköterskor drog ut på tiden.

Under tiden skulle 26 undersköterskor, på frivillig bas, lånas ut från den egna verksamheten.

Men intresset var inte så stort.

– 15 stycken kommer från den egna verksamheten på CSK och resterande från hemtjänst och boenden i kommunen. Men det interna intresset för att rycka in och ta pass för att täcka upp för sjukdom har ökat sedan vi öppnade, säger Jenny Anderberg, en av två avdelningschefer på 121.

Fullbelagt

Blandningen av ny personal hade en inkörningsperiod.

– Självklart blev det en del strul i början innan alla hittar och samarbeten sätter sig. Men alla börjar känna sig trygga nu och vi har skapat bra rutiner tillsammans, säger Elisabeth Olsson, den andra avdelningschefen på 121.

Första dagen kunde de därför inte fylla alla 20 platser, men från dag två var det fullbelagt. Och så har det fortsatt varje dag.

– Första veckan var de jätteglada på akuten för då hade de bara en övernattande patient. Det har de inte haft sedan början av december förra året, säger Elisabeth Olsson.

Stänger i augusti

Den sista augusti ska den tillfälliga avdelning 121 stänga, vilket både sjukvårdsledning och politiker varit tydliga med. Frågan är om läget återgår som innan på de andra avdelningarna, med överbeläggningar och platsbrist?

– Vi vet inte hur det blir efter sista augusti, men jag vet att det jobbas på lösningar. Den här avlastningen kom helt rätt i tiden för att få det här andrummet och vi vill göra något bra av det här under sommaren. Vi har gått in i det med en positiv tanke och bra vård till patienterna, säger Jenny Anderberg.

Bonusar och studenter – så ska vården klaras i sommarRegionens grepp för att lösa krisen: Ny avdelning med hyrsjuksköterskorDärför blir CSK-avdelningen med hyrsköterskor försenad

Artikeltaggar

BristerCentralsjukhuset i KarlstadHemtjänstKarlstadRegion VärmlandUpphandlingVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare