Det måste bli enklare att jämföra bolåneräntor

Publicerad:
Under årets gång kommer nästan sju av tio bolånetagare att behöva lägga om hela eller delar av sina bolån när nuvarande bindningstid löper ut, ofta till en betydligt högre ränta än för några år sedan när lånen togs, skriver Arvid Krönmark, VD, Skandiabanken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi tycker att det är obegripligt att en så viktig privatekonomisk fråga som bolånekostnaden ska behöva föregås av gissningar, oro och osäkerhet, skriver Arvid Krönmark, VD, Skandiabanken

Att ekonomin bromsat in och att det blivit dyrare i mataffären har knappat undgått någon. För att få vardagen att gå ihop är det många som nu behöver se över sina kostnader. Men många hushåll betalar, inte sällan utan vetskap, onödigt höga bolåneräntor till storbankerna.

I den vanliga bolånemodellen på marknaden förväntas kunder förhandla med sin bank och motivera varför just de ska få en viss rabatt på bankens utgångsbud, det så kallade listpriset. Ju starkare förhandlingsposition kunden har, som till exempel hög inkomst eller stort sparande, desto större möjlighet har denne att påverka sin ränta.

Detta kan vara ett problem då olika kunder är olika bra på att förhandla – de som inte har lika lätt att tala för sin sak riskerar att missgynnas. Effekten blir att de med sämst förutsättningar och förmåga ofta betalar för att de med stora lån och hög lön ska få billigare bolån. Det många inte heller känner till är att en framförhandlad ränterabatt med storbankerna ofta är tidsbunden. Som kund behöver du därför förhandla gång på gång för att inte riskera att betala för hög ränta.

Vi har från Skandiabankens sida under lång tid pekat på att denna modell är orimlig och missgynnar olika grupper i samhället. Därför skapade vi för flera år sedan en transparent modell där kunderna erbjuds samma ränta utan att behöva förhandla. Vår ränta är också en av marknadens lägsta, den är så att säga färdigförhandlad redan från början. Denna modell har varit uppskattad och bland annat tagits efter av SBAB och ett antal andra bolåneaktörer som vill utmana det nuvarande systemet. Men storbankerna gör det inte då deras modell med förhandlingar gynnar deras affär.

Under årets gång kommer nästan sju av tio bolånetagare att behöva lägga om hela eller delar av sina bolån när nuvarande bindningstid löper ut, ofta till en betydligt högre ränta än för några år sedan när lånen togs. Vi tycker att det är obegripligt att en så viktig privatekonomisk fråga som bolånekostnaden ska behöva föregås av gissningar, oro och osäkerhet. Bolåneräntor borde vara lika enkla att jämföra som en resa eller priset på ett paket havremjölk.

Arvid Krönmark, VD, Skandiabanken

Artikeltaggar

BankerBolånEkonomiMarknaderPrivatekonomiSBABSkandiabanken

Läs vidare