Behövs kommunikatörer när vi har AI?

Publicerad:
Cecilia Victoria Kärrberg, vd och sociala medierstrateg på byrån Digitalsnack.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

“Kan du inte lägga ut det här på Facebook?”

Jobbar du med kommunikation har du garanterat hört denna fråga en eller flera gånger. Annars är du kanske den som ställt den.

Kanske känns det lite skit samma att en kollega får sin vilja genom att posta ett inlägg i organisationens sociala medier. Men i tider där alla pratar om artificiell intelligens (AI) är det just detta som skiljer maskin mot människa. Att i förhand veta att det där inlägget kommer inte att flyga. Och framförallt, förståelse för hur målgruppen kommer uppskatta inlägget.

94 procent av svenskarna använder sociala medier. Kanaler som LinkedIn och Facebook har funnits tillgängliga för alla i 20 år. Kanske är det därför så många tror att de kan sociala medier? Med den oerhört snabba utvecklingen av AI-verktyg och hjälpmedel, kan man undra om kommunikatörens jobb är hotat? Tänk om istället för kommunikatörer, ge alla access till ChatGPT för att producera texter och Hotpot för 50 stycken AI-genererade foton för 90 kronor. Då skulle det väl gå jättebra, eller? Det finns en stor skillnad i att ha tillgång till verktyg och förstå hur man använder dem för att uppnå bäst effekt.

Missar det viktigaste

AI kommer att förändra vår värld, helt klart och utan tvivel. Några jobb kommer att försvinna och några nya kommer att dyka upp. Precis som den där jobbiga kollegan som tror sig veta vad som ska läggas ut i sociala medier har de liksom AI missat det viktigaste. Varför?

”AI kan ge dig fantastiska resultat och underlätta ditt jobb. Men AI saknar kontext, empati och till en viss gräns kreativitet” skriver Cecilia Victoria Kärrberg.
”AI kan ge dig fantastiska resultat och underlätta ditt jobb. Men AI saknar kontext, empati och till en viss gräns kreativitet” skriver Cecilia Victoria Kärrberg.

AI kan snabbt analysera vilka inlägg som gått bäst. Automatisera och schemalägga innehåll. AI kan generera långa texter på bara några sekunder, skapa foton, grafiska bilder och även bygga hemsidor. Men den förstår inte varför.

AI kan ge dig fantastiska resultat och underlätta ditt jobb. Men AI saknar kontext, empati och till en viss gräns kreativitet. Den ger dig det du frågar efter. Därför behöver kommunikatören i framtiden ha en superkraft inom strategi och prompts, så att man kombinerar djupare kunskap med smarta verktyg. Då kommer kommunikatörens roll fortsatt vara ohotad. Och din kommunikation kommer fortsätta att skapa värde och vara unik men produceras betydligt snabbare.

Hade jag för övrigt låtit ChatGPT skrivit denna text på 2500 tecken hade det tagit 2,1 sekunder. Det tog mig betydligt längre kan du säkert lista ut, med att komma på grundidé, rubrik, röd tråd, research, stavningskontroll med mera. Men då hade texten också blivit ganska intetsägande och platt. Kanske kommer vi uppskatta stavfel, särskrivningar och felaktiga meningsbyggnader i framtiden. För att veta att det är en människa som skrivit detta

Cecilia Victoria Kärrberg

Vd Digitalsnack

Artikeltaggar

ArbeteArtificiell intelligensFacebookSociala nätverk

Läs vidare