Tidigare världsrekordhållaren Patrik Bodén, 55, är tillbaka i spjuteliten – som tränare.
– Passionen har alltid funnits, säger han.
NWT tittar till ett teknikpass på klassiska Massas äng vid Norra fältet i Karlstad.
Patrik Bodén och Sveriges ”spjutguru” Anders Borgström, 76, öser ur sitt enorma kunskapsförråd över adepterna, Götakastarna Carolin Näslund och Jakob Eriksson.
– Det är lyx. Patrik kan mycket och Anders är ju en instruktionsbok i sig, svarar dubbla svenska mästarinnan Näslund på frågan om hur det är att ha Bodén och Borgström som tränare.
Herrarna hoppade in inför förra säsongen, när tidigare tränaren Lasse Haka fick förhinder.
– De har kört bra i vinter, men inte riktigt fått ut det de ville i första tävlingarna. Nu gäller det att gå tillbaka med grunderna, säger Patrik Bodén.
Hans då sensationella notering 89,10 från den 24 mars 1990 i Austin, Texas står sig fortfarande som svenskt rekord och har bara överträffats av 31 personer på vårat klot.
Något blågult rekordhot verkar inte finnas just nu.
– Amb var väl på gång, men har varit småskadad de senaste åren. Tror inte ens han ska tävla i år.
Mycket riktigt. Kim Amb, som nått 86,49 som längst, meddelade nyss att en axelskada stoppar hela säsongen.
Bodén hämmades också av skador under karriären, främst axeln, men också en hälsena som rök. Han tillhörde ändå yppersta eliten i över tio år, tog ett EM-brons, nådde tre VM-finaler och fixade sju SM-guld.
Efter aktiva tiden var han borta länge från spjutkastningen.
– Passionen har väl alltid funnits där, sen är det mer vad man ska lägga tid och resurser på. Det blev mina barn. Både Ludvig och Vilgot har prövat friidrott och fotboll och handboll. Då var jag med lite och hjälpte till i smågrupperna. Jag var ledare i fotboll också, men framför allt i handboll, och det tog all tid, säger Bodén och berättar att han också brukade hjälpa till under en årlig spjutsammankomst i Stockholm om somrarna.
Nu är sönerna 25 respektive snart 18 och Patrik Bodén har lockats tillbaka.
– Det här är lite mer regelbundet.
– Vi har oftast kastpass på måndagar och då får Patrik spela förstafiolen. Han och jag konfererar och pratar ihop oss, och vid andra kastpasset tittar jag till dem, men utgår från vad Patrik och jag kommit överens om, förklarar Borgström upplägget.
Borgström blev grenansvarig (landslagstränare) i spjut 1971 och har sedan dess lärt otaliga aktiva den svåra tekniken. Han brukar filma och analysera.
– Jättekul att köra med Anders. Jag tycker att det är en väldigt bra kombo att han kan vara med, med sin extrema erfarenhet och möjlighet, i och med att han är pensionär, bor nära och har glöden kvar, säger Bodén.
Borgström tar de flesta passen.
För Patrik Bodén är en gång i veckan alldeles lagom.
– Skulle det bli ett steg till är det två–tre dagar i veckan och lite till, och där är jag inte, just nu i alla fall.
Har något hänt med tekniken sedan du höll på?
– Nej, inga större grejer. Grunderna gäller fortfarande. Det är bara att alla vill kasta som Vetter. När Zelezny var bäst skulle alla kasta så.
Johannes Vetter är tysken som med 97,76 varit närmast att hota Jan Zeleznys nu 27 år gamla världsrekord på 98,48.
I Sverige finns det ändå hopp för framtiden. Nyligen blev Jakob Samuelsson, Hässelby, den nionde genom tiderna över 80 meter (80,26) sedan nu gällande spjutet kom 1986.
Bodén var den tredje (1989) efter Dag Wennlund och Peter Borglund.
Götas dynamiska tränarduo, låt oss kalla dem ”Bodeborg”, tror mycket på sina adepter. Carolin Näslund, 25, och Jakob Eriksson, 24 tillhör Sverigetoppen.
– Carro har ju vunnit två SM på seniorsidan. Jakob hade femteplats förra året, säger Bodén.
– De är hängivna och sköter träningen briljant. Väldigt skojigt att arbeta med dem, säger Borgström.
I säsongsstarten har det dock varit svårt att hitta tekniken efter vinterns styrkeövningar.
– Nu har jag tagit ett tävlingsbreak och gått tillbaka till abc-träning. Nästa blir Kringelkastet den 6 juni. Får se om vi hittar något, säger Carolin Näslund.
– Vi kan mycket spjut, men lik förbaskat kan det köra ihop sig, säger Borgström.
Carolin Näslunds högsta mål är att stå kvar på SM-tronen och förbättra personrekordet 54,97 från 2019.
– Men det är inte bara att kasta iväg spjutet. Många bitar ska falla på plats. Det är som att lägga ett pussel. Man vill ha någon som petar på en under teknikpassen.
Snart byts Massas äng mot Sola arena.
– Vi får en väldigt fin kastplan där om cirka en månad. Preliminärt 15 juni. Till dess har vi mycket goda provisoriska förhållanden, säger Anders Borgström.