Varför bevakar NWT studentresor till Ayia Napa?

Publicerad:
På grund av NWT normaliseras studentresorna och ökar press på föräldrar att låta sina barn åka iväg på vansinnet, skriver insändarskribenten. NWT:s redaktionschef ger ett svar direkt. Foto: Lisa Olaison

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Varför uppmärksammar och därmed normaliserar NWT en mindre grupp gymnasiestudenters semesterresor i slutet av sista terminen, de så kallade studentresorna (läs: suparresor)?

Man skriver om dem endast i positiva ordalag istället för att med rätta problematisera syftet att fritt konsumera överflöd av alkohol, droger (?) samt i många fall ogiltig frånvaro, som givetvis också borde straffa de elever som åker på betyget.

NWT skriver "en stor del av årets studenter åker på resa". Hur kan man skriva så, var finns beläggen för det, hur många åker? Av hur många gymnasiestudenter som det totalt finns? Knappast troligt att det är mer än några enstaka procent det rör sig om. Men på grund av NWT normaliseras studentresorna och ökar press på föräldrar att låta sina barn åka iväg på vansinnet.

Känns mest troligt att det är en reporter som ser en möjlighet att få åka på gratis solsemester och som motprestation skicka hem suddiga festbilder och fyllecitat i hopp om att dra till sig klick på nätet. Bra journalistik tror jag knappast många vuxna prenumeranter håller med om!

Art Vandelay

***

Svar direkt: Många läsare berörs av studenternas firande

NWT har alltid ambitionen att erbjuda våra läsare, unga som gamla, nära nyheter. Nyheter som berör många och som engagerar. Det handlar också om att vara på plats när och där det händer. Studenten är en händelse som berör och engagerar och varje år lägger vi rejält med kraft och resurser på att skapa relevant journalistik inför och under den stora högtiden. Sedan flera år tillbaka ingår den så kallade studentavslutningsresan i rutinerna för många studenter. I år, och även ifjol, valde NWT att åka till Ayia Napa för att på plats skildra och rapportera om det som sker. En hel del handlar om fest, så är det. Men vi har även tagit upp bland annat frånvarofrågan och vårt team på plats kommer på olika sätt att skildra hur de värmländska ungdomarna sköter sig, och uppfattas av lokalbefolkningen. Efter det laddar vi för omfattande bevakning av baler och utspring som vi vet att många av er läsare uppskattar.

Kasper Norling

redaktionschef NWT

Artikeltaggar

AlkoholDrogerSamhälleStudentenStudenter

Läs vidare