Till minne: Sverker Lerheden

Publicerad:
Sverker Lerheden har avlidit vid 75 års ålder. Foto: Ulf Palm

Sverker Lerheden har som tidigare meddelats avlidit vid 75 års ålder efter en kort tids sjukdom. Han sörjes närmast av hustrun Birgitta och sönerna från hennes tidigare äktenskap Ulrik, Åke och Martin med familjer jämte systern Titti med sonen Richard och hans familj.

Sverker växte upp i Stockholm, han tog studenten på Nya Elementar och avlade examen på KTH som väg- och vattenbyggare. Själv såg han sig som värmlänning då föräldrarnas torp i Bjurtjärns socken i Storfors kom att bli hans rekreationspunkt långt upp i livet.

Redan vid 34 års ålder blev han avdelningschef på byggföretaget SIAB:s kontor i Borlänge när Band 82 för Borlänge Järnverk skulle byggas. Röde Börje, Borlänges då starke man – ansåg att han skulle bosätta sig där och så blev det också. Under den tiden genomförde han Kupolen-projektet, ett av Sveriges största köpcentra och byggandet av högskolan. Under mellantiden drev han även byggandet av ett stort reningsverk i DDR.

Han kallades tillbaka till Stockholm och ledde genomförandet av World Trade Center över Stockholms Central och höll även greppet om Globen Arena. Han slutade som vice vd och styrelseledamot i SIAB i samband med finans- och fastighetskrisen på 90-talet. Vid denna tid lyckades vi knyta Sverker till Sparbanken Sverige. Hans uppgift blev att leda dotterbolaget Tornet som bildades för att ta hand om bankens alla fastigheter som övertogs på grund av förfallna krediter. Sverker gjorde detta på ett synnerligen förtjänstfullt sätt. Han var inte bara en skicklig ledare utan stod upp för goda värderingar som hederlighet, hårt arbete och sparsamhet. Han var krävande, men krävde mest av sig själv.

Tornet börsnoterades så småningom och var då ett av de största fastighetsbolagen på börsen men köptes upp av utländska investerare. Sverker delade inte deras värderingar och lämnade Tornet för att deltaga i utvecklandet av ett annat mindre fastighetsbolag, Masmästaren. Detta gjorde han med stor skicklighet. Han hjälpte också oss så att Masmästaren övertog Skepparholmen spa och konferensanläggning på Värmdö när våra efterträdare i banken ville avveckla bankens utbildningsanläggning. Sverker har utvecklat verksamheten till en av Stockholms finaste rekreationsanläggningar. För några år sedan såldes Masmästaren till Balder AB och Sverker blev en mycket välbärgad man.

Sverker hade Andrew Carnegies ord levande för sig: ”Det är ingen skam att bli rik, men att dö rik är en vanära.” Sverker och Birgitta har gjort mycket betydande donationer till forskning inom matematik, ekologi, genetik, musik och konst. Sverker präglades av en oändlig omtanke om sina nära och vänner. Hans generositet låg nära gränslösheten.

Ett porträtt av Sverker blir inte komplett utan att nämna hans stora intresse för och kunskap om skogen.

Det har varit en ynnest och ett privilegium att arbeta med Sverker, helgjuten och gedigen som person, trygg med sin kunskap inom de områden han verkade.

Saknaden blir stor.

Göran Collert

Lars Strandberg

Artikeltaggar

BalderBorlänge kommunDödsfallKTHSiabSparbanken SverigeStockholmStorforsTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare