Karin, 52, är fast på sjukhus i London efter svår cykelolycka

Publicerad:
I snart ett år har familjen kämpat för att få hem Karin till Sverige. Tragedin har fått stor uppmärksamhet i England.

Karin, 52 år, är fast i en sjukhussäng i London. Hon har svåra hjärnskador och är förlamad efter en otäck cykelolycka i mars förra året.

Hennes familj – och läkare – kämpar förtvivlat för att få hem henne till Sverige. Men det går inte.

Svensk byråkrati slungar ut Karin i ett moment 22.

De skulle flytta till Sverige när olyckan inträffade.

Karin har levt och arbetat i London i 25 år men bodde i Karlstad när hon var barn, och har syskon kvar här. Nu hade hon tagit över släktgården, och fått bygglov för att skapa ett hem där tillsammans med maken Tom och deras tolvårige son.

Men på ett ögonblick förändrades allt.

Livshotande skador

Familjen har sett hur olyckan gick till på film från en övervakningskamera.

– Karin cyklar stadigt och rakt på gatan, säger hennes mamma Sofia. Sedan händer något. Troligen fick hon en stroke, eller om hon svimmade.

Karin faller och slår huvudet i trottoarkanten. Skadorna bli förödande. Karin drabbas av en stor hjärnblödning och opereras akut, och läkarna förbereder familjen på att det värsta kan hända.

Karin hade livshotande skador och opererades akut.
Karin hade livshotande skador och opererades akut. Foto: Privat

– De trodde inte att hon skulle överleva. Men Karin repade sig. Hon började andas själv och blev sakta bättre.

Jag får stå här och skämmas över hur vården fungerar i Sverige.
Sophia, Karins mamma

Med sommaren kom hoppet åter till familjen. Efter månader av intensivvård fick Karin flytta till ett annat sjukhus i London, och kunde kommunicera lite med ögonen och genom blinkningar.

– Vi började undersöka möjligheterna att få hem Karin till Sverige. Inte för att vården är bättre eller sämre här, utan för att det är här jag och syskonen, och en stor släkt finns. Tom vill att de ska komma närmare oss, och som mamma vill jag förstås ha henne nära mig.

Komplikationer

När hösten kom blev Karin sämre. Hon insjuknade i covid, och några veckor senare fick hon lunginflammation. I samband med en operation drabbades hon av en hjärnblödning till.

Karin hade åter igen livshotande skador, och fick intensivvård.

Samtidigt som Karin kämpat för sitt liv har hennes make och mor stångats med den svenska byråkratin.

– Karins läkare ville skriva ut henne till ett sjukhus i Sverige, men för att kunna göra det måste de ha kontakt med vården i Sverige. Deras etik kräver att de gör en överlämning till läkare i Sverige, och får garantier för att Karin fortsatt får den vård hon behöver.

På sjukhuset i London ordnade man också fram pengar från sina fondmedel som täcker kostnaden för ambulansflyg till Sverige.

Tvärstopp

Men när det kom till Sverige var det stängt och släckt.

– Jag får stå här och skämmas över hur vården fungerar i Sverige, säger Sofia som befinner sig i London. Fem olika läkare har försökt etablera kontakt med flera sjukhus och regioner i Sverige, men bara mötts av ointresse eller inte ens fått svar.

Under hösten drabbades Karin av lunginflammation och fick ytterligare en hjärnblödning.
Under hösten drabbades Karin av lunginflammation och fick ytterligare en hjärnblödning. Foto: Privat

Det visar sig att svenska Karin är för sjuk och har för svåra funktionshinder för att kunna återvända till Sverige.

I den stund det av Storbritannien bekostade ambulansflyget landar på svensk mark behöver Karin tas om hand på ett sjukhus.

– Men för att få vård, som inte är akut, i Sverige måste du vara mantalsskriven på en adress här.

Karin är svensk medborgare och äger ett hus i Sverige, men är efter 25 år i London förstås inte folkbokförd här. Om hon varit pigg och rask hade hon bara behövt kliva in på ett skattekontor, och sagt hej, hallå, här är jag nu och på den här adressen ska jag bo.

Men nu kan inte Karin gå in på något skattekontor. Karin ligger förlamad i en sjukhussäng sedan över ett år tillbaka, och kan inte kommunicera.

– Vi fick veta att Tom, som utsedd till god man, skulle kunna göra det i Karins ställe, men när han gör det måste Karin befinna sig på svensk mark.

Karin måste alltså vara folkbokförd i Sverige för att få vård, men måste få vård i Sverige för att kunna folkbokföra sig här.

– Det är moment 22, säger Sofia. Och det är diskriminering som strider mot FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna. Det är ju på grund av Karins allvarliga funktionshinder hon inte kan få vård här på samma villkor som vi andra.

Huset i Klara i Karlstad där Karin och hennes syskon bodde som barn.
Huset i Klara i Karlstad där Karin och hennes syskon bodde som barn.

Tom har skrivit till var och en av de 349 ledamöterna i riksdagen. Han fick svar från en enda, som uttryckte sin sympati men inte hade någon hjälp att ge.

Han har vänt sig till ministrar, skrivit till EU och till FN:s råd för de mänskliga rättigheterna men fått på sin höjd ett beklagande.

Uppmärksammat

Fallet har rönt stor uppmärksamhet i England. I måndags publicerade The Guardian en artikel, och Labourpolitikern Helen Hayes har engagerat sig i familjens kamp.

Helen Hayes har skrivit till Leo Docherty, Storbritanniens minister för Europa och Nordamerika, och bett honom ordna ett möte mellan brittiska och svenska tjänstemän, i förhoppning om att de kan arbeta tillsammans ”utanför protokollet” och hitta en lösning för Karin.

Fotnot: Namnen är fingerade efter önskemål från familjen, och av hänsyn till Karin som inte kan föra sin egen talan.

Artikeltaggar

FNHjärnblödningLondonSjukhusStorbritannienThe GuardianVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare