Så påverkas Sportfiskarna efter branden: ”All utrustning brann upp”

Publicerad:
”Det sista jag gjorde innan branden var att ha en anställningsintervju för vi skulle växa”, säger Joakim Eriksson. Det arbetet läggs nu på is ett tag. Foto: Joakim Eriksson

Mängder av Sportfiskarnas redskap gick förlorade i en brand för drygt tre veckor sedan.

Nu har arbetet påbörjats med att bygga upp allt på nytt.

– Det har varit kaotiska veckor, säger Joakim Eriksson, verksamhetsansvarig.

Och polisen har en teori om orsaken.

Det var natten mot den sista april i år som huvudbyggnaden på campingen i Forshaga slukades av lågorna.

Fullt utvecklad brand i byggnad på camping: ”Byggnaden är totalförstörd”

De som drabbades av branden var Sportfiskarnas regionkontor i Värmland.

– All verksamhetsutrustning, mer eller mindre, brann upp. Så det har varit ett intensivt jobb att köpa in nytt och få tag på nya kontorslokaler, säger Joakim Eriksson.

– Mycket information och data har vi i molnet vilket var skönt, för det vi har kvar var en dator och en väska.

Joakim Eriksson hoppas att man snart kan återvända till platsen vid Forshagaforsen och låta campingen komma igång, då platsen är ett stort besöksmål i kommunen.
Joakim Eriksson hoppas att man snart kan återvända till platsen vid Forshagaforsen och låta campingen komma igång, då platsen är ett stort besöksmål i kommunen. Foto: Privat

För stunden sitter man i anslutning till Forshagaakademin, som man under längre tid haft ett nära samarbete med. Sportfiskarna har även fått låna lite redskap, men det räcker inte på långa vägar.

– Det kommer att vara ett pågående arbete under flera månader. Mycket är specialutrustning från USA så det kommer att kosta en slant.

Många hört av sig

I Sportfiskarnas verksamhet ingår bland annat att jobba mot barn för att stimulera deras intresse samt utföra uppdrag åt länsstyrelsen, kommuner och vattenägare.

– Vi gör provfiskningar som vi måste ha utrustning till och vi ska snart till Örebro för att fortbilda grundskolelärare och till det behövs en ansenlig mängd utrustning som håvar, spön och vattenkikare, säger Joakim Eriksson.

Är det många som hört av sig efter branden?

– Ja. Kollegor, yrkesbekanta och många medlemmar, framförallt de i närområdet, har uttryckt sin bestörtning. Så vi har känt stöttning från såväl förbundet som utifrån, säger Joakim Eriksson som berättar att det till och med hört av sig arkitekter som vill rita nya lokaler.

Hoppas få återvända

För förutom att köpa in ny utrustning är man alltså i behov av nya lokaler. Och allra helst vill man tillbaka till campingområdet.

– Det är vad vi önskar och huvudanledningen är att vi har hand om Forshagaforsens vattenvårdsområde, som är ett av Sveriges bästa vatten för fiske av laxöring. Vi ser till att de som kommer har fiskekort, någonstans att bo och kan hyra båt. Och ska vi fortsätta med det arbetet så bör vi ligga där.

Joakim Eriksson säger att det pågår en diskussion om det ska återuppbyggas lokaler på plats, men fram till dess hoppas han på det ska gå att driva camping och arbete i tillfälliga baracker.

Något Joakim Bååth, fastighetschef på Forshaga kommun, bekräftar är på gång.

– Vi ska bygga upp baracker med administrationsbyggnader så att de kan få i gång sin verksamhet och campingen. Vi hoppas de är på plats inom någon vecka.

Han säger också att det pågår diskussion om permanenta lokaler, men hur de ska utformas är inte klart.

Tecken på anlagt

Vad som orsakade branden den där natten är fortfarande oklart. Joakim Eriksson säger att det väcker en del funderingar.

– Var det en olycka eller är det anlagt? Då är det så klart mer oroande. Vem har något otalt med föreningen?

Polisen har tagit prover på plats som skickats till forensiskt centrum.

– Vi väntar svar den veckan, säger utredaren Thomas Hertzberg.

På frågan om det går att säga något om brandorsaken blir svaret:

– Det utreds som mordbrand, för här finns det prover vi tror på. Så det är inte bara taget ur luften.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättCampingForshagaForshagaakademinOlyckor och katastroferSportfiskarnaSportfiskeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare