Hoppa till huvudinnehållet

Replik: C om gårdsförsäljning av alkohol

Publicerad:
Om Centerpartiet inte helt tappar bort sig i de nya samarbetena de kommande åren så önskar vi partiet välkomna tillbaka, skriver Magnus Resare (M), riksdagsledamot Värmland med flera.
Om Centerpartiet inte helt tappar bort sig i de nya samarbetena de kommande åren så önskar vi partiet välkomna tillbaka, skriver Magnus Resare (M), riksdagsledamot Värmland med flera. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Centerpartiet har valt att aktivt arbeta med partier som vill öka det offentligas styrning, minska valfrihet och människors frihet och som definitivt är emot gårdsförsäljning av alkohol skriver Magnus Resare (M), riksdagsledamot Värmland med flera.

En rad tunga företrädare för Centerpartiet i Värmland efterlyser i en debattartikel den 18/5 hur snart gårdsförsäljning av alkohol kan införas. Det ingår i Tidö-avtalet att frågan ska utredas. Vi välkomnar att fler lyfter frågan och tydligt visar att man är positiv till denna reform. Att ge människor större frihet att själva styra sina liv utan förmyndarskap från staten är en viktig grundprincip där Moderaterna och Centerpartiet delar samma ideologiska bas. Att vi dessutom delar vikten av företagsamhet och möjlighet att utveckla sina drömmar om att driva eget är tydligt. När det gäller gårdsförsäljning skulle det ge delar av näringslivet, särskilt i våra landsbygder, fler ben att stå på som i sin tur leder till mer levande bygder och ökad tillväxt i hela Värmland.

Men då blir det för oss obegripligt att Centerpartiet inte bara på nationell nivå utan också här i Värmland och i Karlstads kommun valt att ingå majoritet och samarbete med de partier som står för helt motsatt ideologisk grund och politik. Centerpartiet har valt att aktivt arbeta med partier som vill öka det offentligas styrning, minska valfrihet och människors frihet och som definitivt är emot gårdsförsäljning av alkohol.

Vi ser redan hur Centerpartiet i Värmland och Karlstad tvingas göra avkall på sin egen politik för att blidka sina nya samarbetspartners. Nyligen fattades beslut om ny ersättningsmodell till länets vårdcentraler som missgynnar Värmlands privata alternativ, med risk för minskad valfrihet för värmlänningarna. Det riskerar också leda till minskade möjligheter för vårdens medarbetare att välja annan arbetsgivare eller bli sin egen. I Karlstads kommun har Centerpartiet gått med på att all mat som serveras på konferenser och möten ska vara vegansk/vegetarisk. Inte bara är det ett förmynderi över vuxna människors val. Det kan komma att påverka Värmlands livsmedelsproducenter negativt, öka importen av mat och minska vår egen självförsörjningsgrad eftersom det är mycket svårt att odla det som ska ersätta animaliskt protein i vårt närområde.

Det är mindre än ett halvår sedan som nuvarande regering tillträdde. Den har ärvt ett mycket stort antal synnerligen allvarliga samhällsproblem efter den regering Centerpartiet aktivt valde att stödja. Trots att oerhört stora frågor, inklusive att vara ordförandeland i EU, finns på agendan så jobbar regeringen intensivt med de frågor som kan tyckas vara mindre i sammanhanget, men som är ideologisk viktiga, varav gårdsförsäljning är en. En proposition med konkret förslag ska vara framme i relativ närtid. Utan den moderatledda regeringen hade frågan överhuvudtaget inte kommit upp på dagordningen.

Om Centerpartiet inte helt tappar bort sig i de nya samarbetena de kommande åren så önskar vi partiet välkomna tillbaka så småningom i samarbete och majoriteter ihop med oss som delar samma ideologiska grund. Tillsammans hade vi kunnat forma och utveckla en stark politik för människors frihet, bättre utveckling och tillväxt i hela Värmland med en genuin tro på fri företagsamhet och äganderätt. Gårdsförsäljning av alkohol en viktig del av ett friare samhälle som vi utgår från kommer vara på plats inom kort.

Magnus Resare (M), riksdagsledamot Värmland

Stina Höök (M), regionråd Region Värmland

Alexander Torin (M), kommunalråd Karlstads kommun

Artikeltaggar

Alexander TorinAlkoholCenterpartietKarlstadKarlstads kommunLandsbygdMagnus ResareMat och dryckModeraternaPolitikRegion VärmlandStina HöökTillväxtVärmlands län