Nytt vårdboende på Stockfallet. Det är den största satsningen som det grönröda styret presenterar i budgeten för de kommande två åren.
Värdet? 330 miljoner kronor:
– Karlstad ska vara en äldrevänlig kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Larsson (S).
Den politiska majoriteten i Karlstad kallade på tisdagen till presskonferens för att presentera budgeten för 2024 - 2026.
Majoriteten säger sig de kommande åren vilja prioritera barn, äldre och personer med särskilda behov genom att avsätta medel för förebyggande åtgärder.
– För att få upp läsförmågan lägger vi sex miljoner kronor på projektet God läsförmåga. Utöver den generella uppräkningen skjuter vi till 15 miljoner kronor till barn- och ungdomsnämnden för 2024, säger Frida Pettersson (C).
Majoriteten anser att tidiga insatser mot barn och unga är avgörande och avsätter därför 5 miljoner kronor för förebyggande åtgärder genom arbetsmarknads- och socialnämnden.
Ett konkret exempel på detta är satsningen på att bygga en konstgräsplan i Molkom, vilket kommer främja ökad rörelse och idrottsutövande i området.
Äldre i fokus
En av de större ekonomiska satsningarna i budgeten är uppförandet av en ny vårdanläggning på Stockfallet till ett värde av 330 miljoner kronor.
Detta boende kommer att ersätta det befintliga boendet Gunnern, och samtidigt öka tillgängligheten. Totalt kommer boendet att erbjuda 72 stycken platser.
– Vi kommer snart att bifalla en S-motion om att utreda om Karlstad ska ansöka om medlemskap i WHO:s nätverk för äldrevänliga städer. Oavsett om vi blir medlemmar eller inte, så väljer vi att föreslå ett mål i strategisk plan om att Karlstad ska vara en äldrevänlig kommun, säger Linda Larsson (S).
Satsar på Vallargärdet och Vålberg
De grönröda vill stärka och utveckla större stadsdelar och mindre tätorter.
– På Vallargärdet går vi fram med en investering i ny förskola och skola för 192 miljoner kronor. Den nuvarande skolan är från 1964 och är i stort behov av en upprustning, säger Anders Tallgren (S).
Vålberg och Vallargärdet är områden som får betydande investeringar och satsningar för att främja deras utveckling och välbefinnande.
– Vi har tidigare meddelat att vi satsar på badhus och sporthall i Vålberg. Nu går vi fram med konkreta investeringar i form av en ny gång- och cykelbana på Långgatan för 20 miljoner kronor, samt 50 miljoner kronor till järnvägsanslutning och godsterminal, säger Anders Tallgren.
Det grönröda styrets politiska viljeinriktning består av fem huvudsakliga delar:
• För hela kommunens utveckling
• Höga ambitioner avseende miljö och klimat
• En jämlik skola där alla elever ges förutsättningar att lyckas
• Trygghet genom hela livet
• Grön omställning för hållbar tillväxt och fler jobb
Utöver det så inspireras Karlstads samhällsplanering av ”15-minutersstaden”.
Det innebär att både nya och befintliga områden enligt majoriteten ska utformas så att invånarna enkelt kan nå arbete, skola, fritidsaktiviteter, service, kultur och grönområden till fots eller med cykel, allt inom en kvarts promenad- eller cykelavstånd.
Mot en fossilfri och klimatneutral kommun
Kommunen behöver höja ambitionerna inom miljö- och klimatområdet för att man ska klara målen om en fossilfri kommun 2026 och en klimatneutral kommun 2030.
För budgetperioden avsätter den politiska majoriteten cirka 20 miljoner för investeringar i solceller på befintliga byggnader.
– I budgeten stärker vi arbetet med att arbeta med samhällssäkerhet med nästan tre miljoner kronor. Det handlar om stöd till beredskaps-, säkerhets- och brottsförebyggande frågor, säger Monika Bubholz (MP).
Den borgerliga oppositionens budgetförslag kommer att presenteras den 7 juni.
– Det är bistra tider rent ekonomiskt just nu. Man försöker göra så många saker som möjligt, med så få saker som möjligt. Det är lite som att koka soppa på en spik, säger Alexander Torin (M).
Vad är din uppfattning om de initiativ som har blivit framförda?
– De presenterar satsningar som varit aviserade sedan tidigare som nya. Konstgräsplanen i Molkom är egentligen inget nytt, även om de försöker att säga det. Det prioriterade vi redan förra mandatperioden när vi styrde.
Tycker du att de kunde prioriterat annorlunda någonstans?
– Det är synd att det blir nedskärningar på till exempel underhållningen av alla gator. Karlstadsborna kommer att få leva med fler ”potthål” i vägarna här framöver.
Har du förtroende för att budgeten kommer att vara hållbar?
– Jag tror att nämnderna har haft problem med att hålla sig inom ramarna. Det finns en förhoppning inom styret att det ska vända 2025. Tills dess förlitar de sig på den tidigare inslagna kritiken att om det inte funkar så är det regeringens fel.
– Det är inte ett förtroendeingivande lokalt politiskt ledarskap om man skyller ifrån sig på den nationella nivån. Har man Karlstadsbornas förtroende så måste man förvalta den kommun med de medel man har, och då bör man kunna göra det utan att rikta kritik uppåt, avslutar Alexander Torin.
Här är de största satsningarna
• Byggandet av ett nytt vårdboende på Stockfallet till ett värde av 330 miljoner kronor, vilket kommer att ersätta det befintliga Gunnern och öka antalet platser till totalt 72.
• Investeringar i Vallargärdet, inklusive en ny förskola och skola för 192 miljoner kronor. Den nuvarande skolan är i behov av upprustning.
• Satsningar i Vålberg, såsom planer på att bygga ett badhus och en sporthall, samt investeringar i en ny gång- och cykelbana på Långgatan för 20 miljoner kronor och 50 miljoner kronor till järnvägsanslutning och godsterminal.
• Avsättning av cirka 20 miljoner kronor för investeringar i solceller på befintliga byggnader, vilket bidrar till kommunens mål att bli fossilfri och klimatneutral