Värmlands minsta kommun är vassast av alla när det gäller företagsklimat. I alla fall om man frågar företagarna själva.
Munkfors får högst sammanfattande betyg i länet när företagarna får svara på hur det är att driva företag i kommunen.
– Man måste ha en dialog och vara ute och visa sig hos företagarna, säger kommunens näringslivschef Birgitta Svensson.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv gör varje år en undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner. I rankingen, som presenteras i höst, väger enkätsvaren från företagarna tyngst. Det är resultatet i enkätsvaren som nu har offentliggjorts.
Bland frågorna företagarna får svara på finns politikers och tjänstemäns attityder till företagande, service och bemötande, vägledning vid tillsyn och kontroll och hur lätt det är att komma i kontakt med handläggare. Svaren ges från ett till sex, där tre motsvarar godtagbart och fyra är bra.
Årets rikssnitt ligger på 3,5. Värmlandssnittet är något bättre, 3,6.
Munkfors, minsta kommunen i länet med cirka 3700 invånare, har under flera år legat högt i mätningarna, och i år får kommunen ett sammanlagt värde på 4,5, högst i länet. Det är dessutom en liten ökning jämfört med förra året.
Tvåa i länet är Säffle med 4,2 och trea är Grums med 4,1.
Arvika sämst
De tre kommuner som har fått lägst betyg av företagarna är Karlstad, Hammarö och Arvika, där den sistnämnda sticker ut med låga 2,64 i sammanlagt värde.
Samtliga tre i botten backar något när det gäller det sammanfattande betyget jämfört med förra året.
Stora skillnader
Av resultaten i den här undersökningen att döma är det stor skillnad på vilka förutsättningar företagen har i de olika kommunerna.
Vad är hemligheten bakom era goda resultat?
– Det är lite svårt att säga. Men vi har företagen med oss. Det är viktigt att ha en dialog, och vara ute och visa sig. Vi har politiker med oss på företagsbesöken, och försöker informera om allt vi gör, säger turism- och näringslivschefen Birgitta Svensson på Munkfors kommun.
Mycket kontakter
Att politiker och tjänstemän samarbetar i näringslivsfrågorna spelar stor roll, och kontaktytorna med företagen är många.
– Vi har bland annat haft ett Näringslivsforum sedan 2010. Det är ett forum för samverkan där olika fokusgrupper jobbar med olika områden som Företagsamma Munkfors-Ransäter och Attraktiva Munkfors-Ransäter.
– Vi ser också stora företag i kommunen, stålföretagen till exempel, som bryr sig om Munkfors även om deras kunder inte finns i Sverige. Det är guld värt att se att de värnar om sin ort och vill vara en attraktiv kommun.
Berömmer företagen
Birgitta Svensson betonar att det höga betyget inte bara är kommunens förtjänst.
– Företagen är väldigt patriotiska och ställer upp. Vi gör mycket utanför boxen, roliga saker som sticker ut. ”Glädjens dag” i Munkfors och det stora nationaldagsfirandet där företagen sponsrar alltihop är några exempel.
– Vi har precis haft en mässa med företag, föreningar och kulturen, där alla ställde upp mangrant.
Finns det några fördelar med att vara en liten kommun?
– Vårt mantra är att vi ska vara bra på det vi gör. Vissa saker är lättare i en liten kommun, men jobbet måste göras ändå oavsett om man är stor eller liten.
Birgitta Svensson berättar att Munkfors kommun använder Svenskt näringslivs undersökning som ett verktyg i sitt eget förbättringsarbete.
– Det är svårt att jobba med alla frågor samtidigt, så vi väljer ut frågor som vi ska jobba mer med. Ser vi att vi tappar på något område kan vi oftast se vad det beror på. Det är nog en fördel i en liten kommun, att man har överblick och kan ta tag i de frågorna snabbare.