Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrarnas kamp för att få hem Laurens kropp efter mordet

Publicerad:
Lauren Spaho på stranden i den albanska semesterorten Sarandë en kväll sommaren 2022.
Lauren Spaho på stranden i den albanska semesterorten Sarandë en kväll sommaren 2022. Foto: Privat

Mordet på Lauren Spaho, 20, har väckt stor uppmärksamhet i Albanien.

Nu kämpar föräldrarna för att sonens kropp ska föras från Karlstad till hemlandet – där en insamling pågår för att hjälpa dem.

– Denna händelse har starkt påverkat den albanska diasporan, säger målsägarbiträde Leutrim Kadriu.

När polisen larmades till Drottninggatan i Karlstad natten till söndag 7 maj låg 20-årige Lauren Spaho med livshotande skador på trottoaren.

Han fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad där han senare avled.

Åtta personer är nu misstänkta för mord, varav två män - 21 och 25 år gamla - är häktade för brottet. En person är misstänkt för skyddande av brottsling.

Mordet har varit omskrivet i värmländsk media - men det är inte bara här det väckt stor uppmärksamhet.

”Många har berörts av fallet”

Även albanskspråkig media i Albanien och kringliggande länder har rapporterat intensivt om händelsen samt publicerat namn och bild på Lauren, född i den albanska staden Korça men vid sin död boende i Karlstad.

– Fallet har uppmärksammats av nästan samtliga albanska nyhetsmedier i albansktalande länder såsom Kosovo men även Nordmakedonien, säger Leutrim Kadriu som företräder Lauren Spahos föräldrar.

Vänner har lagt ner blommor och tänt ljus på Drottninggatan i Karlstad vid ett fotografi av mördade Lauren Spaho.
Vänner har lagt ner blommor och tänt ljus på Drottninggatan i Karlstad vid ett fotografi av mördade Lauren Spaho. Foto: Oskar Sandström

När NWT var i kontakt med föräldrarna beskrev de sorgen efter sin mördade son:

– Vi är förtvivlade och chockade. Vi minns honom som en lugn och omtänksam pojke som var omtyckt av alla.

Familjen kämpar nu för att få hem Laurens kropp till Albanien. Transporten är kostsam och släkt och vänner i Albanien har därför startat en insamlingskampanj för att skramla ihop pengar som kan hjälpa familjen.

– Insamlingen har startats av såväl anhöriga som andra landsmän. Denna händelse har starkt påverkat den albanska diasporan och det är många som berörts av fallet och den pågående utredningen, säger Leutrim Kadriu.

Obduktion

I nuläget pågår en rättslig obduktion av Lauren Spahos kropp som en del av den pågående mordutredningen. Kroppen förväntas transporteras till Albanien när obduktionen är klar.

– Det är ingenting som tyder på att det ska vara några problem, säger Leutrim Kadriu.

Samtliga nio misstänkta personer i mordutredningen nekar till brott.

NWT har sökt åklagare Rebecca Hällgren för en kommentar om det pågående utredningsarbetet.

Lauren, 20, mördad på Drottninggatan – föräldrarna berättar om sorgen25-åring häktad – misstänks för mordet på DrottninggatanDå: Beskjutna – nu: Misstänkta för mordMordmisstänkte mannen häktad: ”Medger att han var på brottsplatsen”Klasskamraterna om mördade 20-åringen: ”Helt sjukt att han är borta”

Artikeltaggar

ÅklagareAlbanienBrottBrott, lag och rättDrottninggatanKarlstadMordMordet på DrottninggatanRebecca Hällgren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.