Efter unga dödsfallen – öppenvården bjöd in Torsbyborna

Publicerad:
Personal på öppenvårdsenheten: Elisabeth Hed, Malin Åström, Linda Wedin Persson, Karin Nilsson, Karin Melberg, Anna Passin, Erica Johansson, Sophie Karlsson och Catrin Linder. Foto: Morgan Bäckvall

För drygt två år sedan startade öppenvårdsenheten på Östmarksvägen i Torsby. Syftet var att att stöd och behandling skulle skiljas från myndighetsutövning. Den senaste tidens rapporter om misstänkta narkotikarelaterade dödsfall gjorde att öppenvårdsenheten den här veckan tog steget att bjuda in till öppet hus.

Öppenvårdsenheten drivs av Torsby kommun och har ett tiotal anställda inom tre verksamheter, beroende- och missbruksstöd, boendestöd och familjebehandling/famijestöd. Bland personalen finns anhörigterapeuter, beroendeterapeuter och familjebehandlare.

– Vi flyttade hit för att vi ville vara för oss själva i egna lokaler. Att man skiljer på myndighetsutövning och behandling. Vi slog ihop alla öppenvårdsinsatser, säger Karin Melberg, chef på öppenvårdsenheten.

Lokalerna ligger på Östmarksvägen 7 i Torsby och där finns inga andra kommunala verksamheter. Lokalerna ligger på så sätt litet avsides, med just det syftet, att ligga avsides.

Efter unga dödsfallen – kyrkan nästan fullsatt på narkotikamöteMöte om narkotika flyttas till Fryksände kyrka: ”Kommer många människor”Kyrkoherden om dödsfallen: ”En fruktansvärd tragedi”

Att öppenvårdsenheten har öppet hus den här veckan, tisdag och torsdag beror bland annat på att en oro kring unga dödsfall där polisen misstänker att så kallat fulknark funnits med i bilden.

– Det finns en oro i samhället. På mötet i kyrkan om narkotika var vi med och fanns representerade, men tänkte att vi kanske behöver presentera oss mer, att vi finns, säger Karin Melberg.

– Vi har öppet intag här, man kan söka direkt och behöver inte gå via socialtjänsten, tillägger hon.

– Man kan få tre inledande samtal, helt anonymt, säger Karin Nilsson, beroendeterapeut.

Det har blivit tuffare att vara människa och då har det blivit tuffare att vara förälder, barn och ungdom.
Linda Wedin Persson, familjebehandlare.

Detta gäller sedan någon månad tillbaka även i kontakt med familjebehandlare att man kan få tre inledande samtal.

– Vi har även familjeterapi man kan få utan beviljad insats, säger Linda Wedin Persson, familjebehandlare.

– Vi ser tyvärr en trend att psykisk ohälsa ökar mer och mer, tänker jag när det gäller barn och familj. Det har blivit tuffare att vara människa och då har det blivit tuffare att vara förälder, barn och ungdom, säger Linda Wedin Persson.

När NWT kom hade en handfull besökare kommit till Östmarksvägen 7 och flera strömmade till. Det bjöds på ett rejält fikabord och man kunde ställa frågor till personalen. Ett nytt öppet hus ges även på torsdag.

Artikeltaggar

NarkotikaPsykisk ohälsaSocialtjänstTorsbyTorsby kommunVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare