Bengt Berg och Svennis skriver bok ihop: ”Har hållit på i tre år snart”

Publicerad:
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson bor på Björkefors herrgård i Sunne och är även född i Sunne, men växte upp i Torsby. Där var han idrottskompis med Bengt Berg i ungdomen – nu möts de igen i ett bokprojekt. Foto: Joachim Lagercrantz

En ny bok om Svennis är på gång.

Författaren bakom projektet är Bengt Berg och det drivs framåt genom regelbundna fikaträffar mellan poeten och fotbollsikonen.

– Det blir väldigt mycket kaffe!

Det fanns en tid när Bengt Berg och Sven-Göran Eriksson idrottade tillsammans.

– Han är två år yngre än jag, men vi höll på tillsammans med friidrott i mycket, mycket yngre dagar, berättar Bengt Berg.

De växte båda upp i Torsbytrakten, men sedan tog livet dem ut på olika vägar.

Från Torsby ut i världen

Sven-Göran Erikssons idrottsintresse ledde in honom på en fotbollskarriär som förde honom ut i världen. Han har varit tränare för många storlag och var under fem år Englands förbundskapten.

Bengt Berg växte upp och blev poet, författare och förläggare, med stadiga bopålar i Fensbol utanför Torsby. Han var även riksdagsledamot en period på 2010-talet.

Poeten och författaren Bengt Berg gav senast ut en bok om Ukraina. Nu arbetar han med en bok om Svennis.
Poeten och författaren Bengt Berg gav senast ut en bok om Ukraina. Nu arbetar han med en bok om Svennis. Foto: Lena Richardson

Han började i riksdagen samtidigt som ”Svennis” inledde ett nytt uppdrag som förbundskapten för Elfenbenskusten – som sagt, olika vägar.

Har hållit på i tre år

Nu möts de båda Torsbysönerna åter, i ett gemensamt projekt. En bok är på gång som ska handla om Svennis, livet och fotboll. Förmodligen får den bådas namn på omslaget; Bengt Berg är ingen spökskrivare.

De brukar ses hemma hos ”Svennis”, som sedan flera år bor i Sunne, på Björkefors herrgård. ”Mitt i Lagerlöf-land”, konstaterar Bengt Berg.

Björkefors herrgård hette Fors när Selma Lagerlöf skrev om den i Gösta Berlings saga. ”Den är omgiven av tät grönska och en ravin, som möjligen kan försvåra för kommande paparazzi-fotografer” skrev NWT i ett tidigare reportage.
Björkefors herrgård hette Fors när Selma Lagerlöf skrev om den i Gösta Berlings saga. ”Den är omgiven av tät grönska och en ravin, som möjligen kan försvåra för kommande paparazzi-fotografer” skrev NWT i ett tidigare reportage. Foto: "Anders Hanson"

– Vi har hållit på i tre år snart, med samtal. Det har blivit en tradition att ses varje vecka och prata om fotboll och livet.

Mycket har skrivits i media om att Svennis blivit sjuk, men bokprojektet är igång.

– Vi håller på, säger Bengt Berg och berättar att de sågs senast för bara någon dag sedan.

Fast den här veckan blir det ingen träff. Det är fler som vill skildra tränarlegendaren.

– Den här veckan har han visst några engelska journalister på plats som håller på med en dokumentär, säger Bengt Berg.

”Ska tillföra något”

Exakt hur boken ska se ut har de inte bestämt, men tanken är inte en traditionell memoarbok och den ska inte bara handla om fotboll.

– Jag skriver och skriver, men letar efter en form. Det har kommit ut fyra böcker förut om honom som är mer fotbollsnördiga. Om jag får till det ska den tillföra något, som inte redan skrivits, säger Bengt Berg.

2007 tränade Sven-Göran Eriksson Manchester City, ett av många internationella uppdrag han haft.
2007 tränade Sven-Göran Eriksson Manchester City, ett av många internationella uppdrag han haft. Foto: Adam Ihse / TT

Någon deadline för projektet har de heller inte satt upp.

– Vi har inte gjort det. Det är kanske därför det drar ut på tiden? säger Bengt Berg och ler.

Författaren och fotbollstränaren har haft ett 60-tal träffar hittills.

– Det blir väldigt mycket kaffe, konstaterar Bengt Berg glatt.

Bengt Berg har gjort sig känd som en poet med känsla för både värmländskt vemod och indiska influenser, medan man väl får säga att hans idrottsintresse kommit lite mer i skymundan.

Är du en fotbollskille?

– Jag var väl mer än jag är. Jag var väldigt intresserad, lika intresserad som dålig! påstår han.

Artikeltaggar

Bengt BergBöckerEnglandFensbolFörfattareFotbollLitteraturNöje/KulturPoesiSven-Göran ErikssonTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare