Polisens oro inför studentflaken: ”Det är viktigt”

Publicerad:
Nya regler från Transportstyrelsen gäller för studentflaken i år. Foto: Kajsa Juslin

Att färdas på ett utsmyckat flak är en vanlig del av studentfirandet.

Men det finns strikta regler från Transportstyrelsen och Polisen för att säkerställa att dessa sker på ett säkert sätt.

– Tipset från polisen är att man ska vara nykter, lyhörd och lyssna på de flakvärdar som finns, säger Petter Magnusson, gruppchef för polisens trafikenhet i Karlstad.

I januari 2023 infördes nya regler av Transportstyrelsen som tillåter undantag från bestämmelser om passagerare i bil, släpvagn och efterfordon vid korta tillfälliga transporter i samband med skolavslutningar, karnevaler och liknande evenemang.

För att färdas på flak eller släp måste dock vissa krav vara uppfyllda för att säkerheten ska vara garanterad.

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd måste passagerarna vara placerade på ett sätt som inte innebär någon fara, och det krävs hållfasta skyddsräcken eller liknande anordningar av tillräcklig höjd för att förhindra fallolyckor.

Tänk på följande när du åker studentflak:

• Säkerheten ökar om alla sitter ned på bänkar som sitter fast. Det har hänt att fordon tippat för att alla har samlats på en sida av flaket.

• Kontrollera att räckena håller för tryck från många personer.

• Den som planerar färdvägen bör ta särskild hänsyn till miljözoner, strömförande ledningar, broar och andra hinder i höjd- och sidled samt framkomligheten i övrigt.

• Högsta hastigheten är 20 km i timmen.

• En eller flera "flakvärdar", som inte själva är med och firar, kan vara till hjälp med säkerheten under färden och för att öka tryggheten.

Detta meddelar Transportstyrelsen.

Arrangörerna måste i förväg meddela polisen om färdväg och tidpunkt för att minimera risker och störningar på vägar och gator.

Polisen är dessutom en viktig aktör för att säkerställa ordning och säkerhet vid studentflaken.

– Tipset från polisen är att man ska vara nykter, lyhörd och lyssna på de flakvärdar som finns. För att undvika olyckor så är det viktigt att inte klättra, förstå regelverket och att hålla sig på fötterna egentligen. Gör man det så kommer det att gå bra, säger Petter Magnusson, gruppchef för polisens trafikenhet i Karlstad.

Det finns alltid en oro i dessa sammanhang.
Petter Magnusson, gruppchef för polisens trafikenhet i Karlstad.

Hur kommer ert arbete att se ut under dagen?

– Vi kommer att finnas med på plats med en bemanning under hela studenten för att övervaka att allt fortlöper så säkert som möjligt. Men sedan har alla ett eget ansvar tillsammans med arrangörerna såklart.

Finns det någon oro från er sida?

– Det finns alltid en oro i dessa sammanhang. Oftast för att det är alkohol inblandat. Är man nykter så har man ett mer vaket förstånd om vad som händer och vad man tar sig för. Sedan är det viktigt att hålla kontakten med flakvärden.

Vad är er generella syn på studentflaken?

– Rent allmänt så är vi för det här. Vi har ju själva firat studenten, så vi vet vad det innebär. Det är en fantastisk dag som ska minnas, avslutar Petter Magnusson.

Detta gäller vid färd på flak eller släp:

• Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.

• Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.

• Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.

• Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.

• Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.

• Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.

• Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Läs om de nya reglerna som gäller från och med den 1 januari 2023.

Artikeltaggar

KarlstadMöckelngymnasietOlyckorOlyckor och katastroferOroligheterPetter MagnussonSamhälleStudentenStudenten 2023StudenterTransportstyrelsen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare