Hoppa till huvudinnehållet

Sörensen kräver tillsyn av alkoholservering både inne och ute

Publicerad:
Peter Sörensen, Karlstadpartiet Livskvalitet, kräver en skyndsam översyn av alkoholtillstånden för serveringarna, både inne och ute, vid Kungsgatan och Tingvallgatan. Foto: Lisa Olaison

Peter Sörensen, Karlstadpartiet Livskvalitet, ifrågasätter alkoholtillstånden inte bara för uteserveringarna runt Stora torget utan också för intilliggande restauranger.

I en skrivelse till arbetsmarknads- och socialnämnden begär partiet en skyndsam tillsyn av serveringstillstånden.

– Vi har svårt att se att det ens är möjligt att bevilja tillstånd att servera alkohol i ett svartbygge, säger Peter Sörensen.

Kommunens jurister har kommit fram till att de inglasade uteserveringarna är bygglovspliktiga, och de saknar bygglov.

– Jag begär en skyndsam tillsyn av tillståndet för att servera alkohol i dessa lokaler. Utan bygglov kan de inte få tillstånd. Det står i lagen.

Restaurangägarna har fått sommaren på sig att söka bygglov.

– Är det tillvägagångssättet förenligt med svensk lagstiftning?

”När det gäller serveringstillstånd får kommunen enligt lagen inte ta hänsyn till näringsidkares ekonomi, investeringar eller lönsamhet”, säger Peter Sörensen Karlstadpartiet livskvalitet
”När det gäller serveringstillstånd får kommunen enligt lagen inte ta hänsyn till näringsidkares ekonomi, investeringar eller lönsamhet”, säger Peter Sörensen Karlstadpartiet livskvalitet Foto: Jonas Andersson

Om kommunens ansvariga tjänstemän och politiker tillåter att alkoholförsäljningen får fortsätta, om så bara över sommaren, vill Karlstadpartiet att juristerna så fort som möjligt redovisar lagrum och praxis för detta.

– Jag vet, och det gör vi alla, hur viktig alkoholförsäljningen är för restaurangerna, men när det gäller serveringstillstånd får kommunen enligt lagen inte ta hänsyn till näringsidkares ekonomi, investeringar eller lönsamhet.

Inomhus

Peter Sörensen ifrågasätter inte bara alkoholtillstånden för de inglasade uteserveringarna vid Kungsgatan och Tingvallagatan, utan också för restaurangerna intill.

Här handlar det om brandskydd.

– Det ligger en 100 meter långt byggnad utan bygglov tre meter från entréerna på Värmlands största kroggata. Om jag kör fram en 100 meter lång husbil och parkerar den tre meter från alla entréer är det väl rimligt att tänka sig att det inverkar menligt på brandrisken, och möjligheten till utrymning. Vad tror du skulle hända om husbilen fattade eld, skulle det inte kunna utgöra en risk också för de som befinner sig inomhus?

Artikeltaggar

BygglovKarlstadpartiet LivskvalitetKungsgatanNäringslivPeter SörensenPolitikRestaurangerServeringstillståndStora torgetUteserveringarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.