Deckarduon får dalsländskt litteraturpris: ”Värmer våra hjärtan oerhört”

Publicerad:
Deckarduon Peter Nyström och Peter Mohlin prisas med Dalslands största litteraturpris. Foto: Lena Richardson

Nu är det klart: Dalslands största litterära pris tilldelas deckarduon Peter Mohlin och Peter Nyström.

De kommer att få ta emot priset i samband med sommarens Bokdagar i Dalsland.

Dalslands Sparbanks litteraturpris 2023 går till författarduon Mohlin och Nyström, som båda är uppvuxna i Åmål och har gjort succé med sina deckare både i Sverige och utomlands.

Juryn skriver bland annat i motiveringen att ”Genom skickligt samarbete har de placerat Dalsland med omnejd på den svenska deckarkartan. Med en skrivteknik som skapar liv och dramatik, i en värld av hemligheter och oväntade vändningar, leder de läsaren på jakt efter sanningen. Deras enastående förmåga att skapa spänning lockar hela tiden nya läsare såväl i Sverige som i över tjugo olika länder – hittills!”

”Värmer våra hjärtan”

I ett pressmeddelande från Bokdagar i Dalsland säger de att när samtalet kom från bokhandlaren Jürgen Picha i Åmål, trodde de först att de glömt något hos honom när de nyligen var där på besök. När polletten ramlade ner blev det jubel.

– Det betyder allt att människor läser våra böcker, annars hade vi inte kunnat fortsätta skriva. Det enorma stöd vi fått från vår hemmapublik värmer våra hjärtan oerhört. Priset är ytterligare ett bevis på att våra trogna Dalslandsläsare håller oss om ryggen. Vi kan inte vara stoltare och mer tacksamma, säger de.

Priset består av diplom, blommor och 10 000 kronor.

Tidigare pristagare är bland andra Sigrid Combüchen, Pia Hagmar, Peter Bergting, Christine Falkenland, Kristian Petri, Lars-Åke Augustsson och Marianne Tufvesson.

Deckarduon Mohlin-Nyström skruvar upp spänningen: ”Vi vill ha ett stort sound”

Artikeltaggar

ÅmålBlommorBöckerDalslandDalslands SparbankDeckareJürgen PichaLitteraturPeter MohlinPeter NyströmPia HagmarPressmeddelandeSigrid Combüchen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare