Hoppa till huvudinnehållet

Karlstads tränare: ”Jag kan inte leva med rädslan att bli sparkad”

Publicerad:
Trots spekulationer om att han skulle få sparken tränade Albert Bunjaki Karlstad Fotboll på måndagskvällen.
Trots spekulationer om att han skulle få sparken tränade Albert Bunjaki Karlstad Fotboll på måndagskvällen. Foto: Bengt Sundler

Trots rykten och spekulationer efter senaste förlusten ledde Albert Bunjaki, 51, hårdsatsande Karlstad Fotbolls träning på måndagskvällen.

– Jag kan inte leva med rädslan att bli sparkad, säger han.

Efter bara åtta poäng på nio omgångar av division 1 norra och nästjumboplats i tabellen tycker många att något måste göras inför lördagens viktiga bortamöte med Norrköpingslaget Sylvia, en så kallad sexpoängsmatch.

Men än så länge har inget dramatiskt hänt.

NWT besökte måndagsträningen på Våxnäs idrottsplats. Albert Bunjaki hade enskilda samtal med spelare, en del i individuella analysen för personlig utveckling.

Hur långt tålamod tror du föreningen har med dig?

– Det kan inte jag svara på.

Det har varit en del spekulationer?

– Jag har inte hört något. Jag kan inte leva med rädslan att bli sparkad. Det hade jag gjort för 20 år sedan. Men inte nu. Jag har varit med alldeles för länge för det.

– Men kan någon gå in och göra att vi inte gör de misstagen vi gjort, då kan jag bara säga bra gjort.

Känner du att du har föreningens förtroende?

– Annars hade jag inte varit här. Det är inte bara föreningens, utan också spelarnas förtroende. Det handlar om oss allihopa. Vad kan vi göra för att det ska bli bättre? Det finns folk i föreningen som varit med länge och vet vad det handlar om. Jag har bra kontakt med Svennis och pratar i stort sett varje dag med honom.

  • Foto: Bengt Sundler
  • Foto: Bengt Sundler

Företrädarna Hans Prytz/David Ekelund och Kostas Panagopoulos fick lämna på grund av uteblivna resultat.

Meriterade Albert Bunjaki blev klar i november 2022. Han har varit Kosovos förbundskapten, tränare för Degerfors och assisterande till Nanne Bergstrand i Kalmar.

Bunjaki har varit med om motgångar förr, men de många timmarna i buss efter 0–3 mot Umeå i söndags var tunga.

– Om det varit 20 mil kunde jag ha gått hem, så frustrerad och förbannad var jag, på mig själv.

Tiden ägnades åt analys. Den enkla slutsatsen: göra fler mål och släppa in färre.

Det gäller också att undvika de många individuella misstagen.

– Absolut svåraste som fotbollstränare att försvara sig mot är individuella misstag. Misstag gör alla människor, det viktiga är att de inte upprepas.

Han vill inte älta det som skett.

– Vi är missnöjda med resultaten, men ju mer du pratar om det, desto mer förstärker du den bilden, och det negativa beteendet sätter sig i huvudet. Hur kan vi hjälpa varandra för att minska de individuella misstagen? Det kan till exempel vara en passning framåt istället för bakåt.

Vad talar för att ni ska kunna vända det här?

– Det finns en stark tro och energi i gruppen. Och det är väldigt många omgångar kvar. Det är fem till uppehåll, och då brukar det förändras i många lag. Man glömmer också lätt att det är tio nya spelare och helt nytt tränarteam. Det tar sin tid. Jag ser utveckling.

En seger mot Sylvia, som är en poäng före, skulle betyda mycket.

– Det är väldigt viktigt för självförtroendet. Vi får ta en match i taget. Nu är det bara fokus på Sylvia, inget annat.

Karlstad har två nya avstängda efter Umeåmatchen: Henrik Cederin och Jacob Ericsson. Till det kommer fyra skadade.

– Det är inte lätt när 40 procent av startelvan inte är med. Men då får de andra gå in och visa att de tränat bra och vill slåss om positionerna.

Albert Bunjaki tror fortfarande på ett gott slut.

– Det är en utmaning och jag vet att vi kan vända det här. Fem poäng så är du topp fem, så jämn är serien. Vi kommer gå upp, det är jag helt övertygad om.

Är det inte jobbigt att alltid tränaren får skulden när det går dåligt?

– Det var det för 20 år sedan. Nu är det är jobbigt på ett annat sätt. Du är vaken och jobbar hårt, tänker och vill. Så länge du har en plan och tro, spelarna med och föreningen tror på dig finns det ingen anledning att tro något annat.

Inget du mår dåligt över?

– Nej, det är ett yrke som alla vill ha. Många drömmer om ett tränarjobb. Det är osäkert, men ganska fantastiskt. Jag älskar mitt jobb.

Karlstad Fotbolls vd: ”Har för dagen inga planer på att sparka någon”Kapten Bellander om faktorn som kan bli Karlstads räddning: ”Ljuset i mörkret”Ny blek insats – och ny blytung förlust för Karlstad Fotboll: ”Var inte där”Mitt i krisen: En bra nyhet för Karlstad FotbollDet här kan faktiskt gå åt helvete, Karlstad Fotboll

Artikeltaggar

Albert BunjakiDegerforsFotbollIdrottsplatsIF Karlstad FotbollKosovoSportSven-Göran ErikssonVåxnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.