Hoppa till huvudinnehållet

Kapten Bellander om faktorn som kan bli Karlstads räddning: ”Ljuset i mörkret”

Publicerad:
Lagkapten Andreas Bellander (i blått) berättar om sina tankar kring Karlstad Fotbolls kämpiga säsongsstart.
Lagkapten Andreas Bellander (i blått) berättar om sina tankar kring Karlstad Fotbolls kämpiga säsongsstart. Foto: lisa olaison nwt

Nollat i helgen och näst sist i tabellen.

Karlstad Fotboll är i behov av en scenförändring illa kvickt.

En nyckel framåt stavas känslan i spelartruppen.

– Det är det som är ljuset i mörkret. Jag tycker att gruppen håller ihop bra, säger Karlstads lagkapten Andreas Bellander.

En 15:e plats i tabellen på samma poäng som jumbon Piteå. Att Karlstad Fotboll skulle finnas i absoluta bottenskiktet efter nio spelade omgångar fanns såklart inte med i planerna för den storsatsande klubben.

– Vi är såklart inte nöjda alls med hur det har gått och hur det sett ut stundtals. Det är klart att det finns väldigt höga förväntningar på oss, det har vi på oss själva också. Men vi får ta det match för match nu, titta på hur det ser ut i tabellen och inse det faktumet. Samtidigt ska vi inte gå händelserna i förväg utan ta varje match för sig.

”Ingen som tvingar oss”

Det säger Andreas Bellander, lagkapten i Karlstad Fotboll. Men hur lätt är det att inte få panik när man kikar på placeringen i Ettan norra och inser att man befinner sig i ett minst sagt pressat läge?

Kapten Bellander är tydlig.

– Det gäller att påminna oss själva om varför vi spelar fotboll. För att vi vill, det är ingen som tvingar oss att vara där. Tuffa perioder har vi alla som håller på med idrott haft. Det är samma lösning varje gång, att komma ihåg varför vi gör det vi älskar, att kämpa och göra det bra på träning. Det är där allting startar.

Hur funkar du i din roll som kapten, tar du med dig grubblerierna hem eller kan du släppa det?

– Som person är jag en som alltid tar med saker hem, för att se på hur jag kan göra det bättre både som spelare och lagkapten. Vad har jag gjort som varit bra, vad kan bli bättre och hur kan jag hjälpa gruppen att må bättre och göra det bättre.

Ja, hur mår gruppen nu och hur är stämningen i omklädningsrummet?

– Det är det som är ljuset i mörkret. Jag tycker att gruppen håller ihop bra, vi har fortfarande kul tillsammans. Det är en superbra grupp och vi är trygga i att vi vet att vi är bra fotbollsspelare allihop. Vi är bättre än tabellen visar, men vi ligger där vi gör av en anledning. Vi ligger där för att vi har presterat som vi gjort, tabellen ljuger ju inte.

Känner du att du och spelargruppen har förtroendet för er tränare Albert Bunjaki?

– Ja, absolut. Oavsett hade det inte varit något jag hade tagit med media. Det yttersta ansvaret för hur ser ut på planen tycker jag och kommer alltid tycka har vi som är innanför linjerna. Det är vi som kan påverka resultatet. Det handlar om oss och hur vi tar oss an matcherna.

På lördag väntar bortamatch mot Sylvia - ett lag som också gått rejält tungt i säsongsinledningen och som just nu ligger en poäng före Karlstad i bottenstriden. Man kan utan att överdriva kalla det för en måstematch.

Vad talar för att ni kommer att vända det här?

– Alla matcher är viktiga för oss och vi börjar mot Sylvia. Det som talar för oss är, som jag sa tidigare, att det är en bra grupp. Vi håller oss positiva, vi vet att det är små justeringar som krävs och vi behöver knäcka några koder. Vi är nära men inte riktigt där. Det talar för oss, att vi lyckas hålla ihop gruppen på ett bra sätt.

Stödet på läktaren

Karlstad har seriens bästa publiksnitt på hemmaplan, med 911 personer. Detta trots den svaga inledningen.

– Det är självklart superviktigt med det stödet, vi vet att det är första året med de här publiksiffrorna. Vi vill självklart kunna bjuda publiken på bra fotboll och bra resultat. Vi uppskattar stödet extremt mycket och hoppas att det fortsätter.

Nu gäller klassikern ”en match i taget” för Karlstad Fotboll, för att ta sig ur det kniviga tabelläget.

– Ja verkligen, det är en floskel men det farligaste man kan kan göra är att gå handlingarna i förväg, avslutar Bellander.

Artikeltaggar

Albert BunjakiAndreas BellanderFotbollIdrottIF Karlstad FotbollKarlstadPiteå

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.