Här tränar högerextrema från hela landet: ”För att bygga upp sin våldskapacitet”

Publicerad:
Här samlas högerextrema från hela landet för kampträning och ideologisk skolning, enligt Agera Värmland och Expo. Foto: Helena Karlsson

Här samlas högerextremister från hela landet för kampträning och ideologisk skolning.

En lokal i Deje har blivit ett svenskt centrum för den nya trenden inom den högerextrema miljön.

Något som nu Expo varnar för.

– Vi vet att detta skapar en oro i samhället, säger researchern Jonathan Leman.

Båda nationella Expo och regionala Agera Värmland – som kartlägger den högerextrema miljön – har lyft fram problematiken med det relativt nystartade Gym XIV i Deje.

Högerextrema NMR ökar i aktivitet i länet – men stora oron är radikalisering online

Det var under sommaren 2022 som gymmet, som är stängt för allmänheten, öppnades på andra våningen i Centrumhuset som en mötesplats för personer från den högerextrema miljön. Där kan nu individer med dessa åsikter samlas, träna och byta åsikter.

Bakom gymmet står en 32-årig man som är känd inom den extremistiska miljön i Värmland.

Mannen låg bakom organisationen Defend Wermland, som främst blev känd genom demonstrationen i fullmäktigesalen mot moskébygget i Karlstad.

Han var inblandad i den tumultartade demonstrationen mot Pridetåget 2017, vilket ledde till att han blev åtalad för försök till misshandel och ofredande – men friad i tingsrätten. 2015 dömdes han för hets mot folkgrupp.

Inspirationen till gymmet kommer från USA. Via så kallade active clubs har den högerextrema miljön hittat ett nytt sätt att organisera sig på.

– Det kommer från Kalifornien från början genom rörelsen Rise above movement (RAM) och deras ledare Robert Rundo. Han har varit i Europa och spridit sina idéer om att samla små autonoma ledarlösa grupper med kopplingar till kampträning, som visserligen kan sina egna agendor, men som bottnar i det högerextrema, säger Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland.

Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland.
Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland. Foto: Agera Värmland

Enligt Jonathan Leman på Expo finns det ett knappt tiotal sådana här klubbar i Sverige, där den i Värmland är den främsta.

– Trenden kom hit under 2020-talet och fått en rejäl skjuts det senaste året med ett center i Värmland. Man har gynnats av de traditionella högerextrema organisationernas svårigheter att rekrytera och behålla medlemmar, framför allt unga.

Exakt hur många personer som är knuta till gymmet i Deje på en kontinuerlig basis är svårt att svara på.

– Gissningsvis ett tiotal personer, men de ökar i antal i och med att NMR (Nordiska motståndsrörelsen) går kräftgång i Värmland. Många lämnar inte miljön, utan byter bara organisationer, säger Lars Stiernelöf.

I Deje finns ytterligare en högerradikal rörelse – Hammarskins – som också har en egen lokal.

– Grupperna ligger nära varandra ideologiskt och många är bekanta med varandra, men är samtidigt olika. Hammerskins är född ur vit makt-musiken och har sådant fokus, medan Gym XIV är något helt nytt, där det är viktigt med fysisk träning, att man har en frisk kropp och ska klara av kampen, säger Lars Stiernelöf.

På andra våningen i Centrumhuset har gymmet sin verksamhet, enligt Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland.
På andra våningen i Centrumhuset har gymmet sin verksamhet, enligt Lars Stiernelöf, samordnare på Agera Värmland. Foto: Helena Karlsson

Expo kartlägger Gym XIV:s aktivitet och varnar för utvecklingen i Värmland.

– Vi vet att detta skapar en oro i samhället, det här är personer som ser på politiska motståndare som legitima måltavlor för hot och våld. Vi vet att det reser dit personer från hela Sverige för att bygga upp sin våldskapacitet, säger Jonathan Leman och fortsätter:

– Organiseringsformen är både en markering mot traditionella högerextrema organisationer som ses som förlegade och mot den majoritet av högerextrema sympatisörer som inte är aktiva.

Den högerextrema miljön bygger vidare på de ultramaskulina idealen som sprids nu, med misogyna åsikter.
Jonathan Leman, senior researcher på Expo.

Gymmet är som mest aktiv genom sin Telegramkanal – ett digitalt forum som är känt att använda inom den högerradikala miljön.

– Där delar organisationen sina evenemang och sina åsikter. Det är en extrem retorik, där man bland annat skriver att man ska träna för att ”det kommer behövas styrka och uthållighet när vi hänger hela politikerklassen i, släckta, lyktstolpar”, säger Jonathan Leman.

Enligt Jonathan Leman finns det en oro för att denna grupp kan bli en plats för unga män att radikaliseras på.

– Den högerextrema miljön försöker bygga vidare på de ultramaskulina idealen som sprids i samhället nu, med misogyna åsikter.

Jonathan Leman, senior researcher på Expo.
Jonathan Leman, senior researcher på Expo. Foto: pressbild

Lars Stiernelöf håller med om att utvecklingen är oroande.

– Vi ser det som problematiskt att de har en egen lokal, som blir som ett fast nav i Värmland för dessa typer av individer.

Artikeltaggar

Agera VärmlandÅtalCentrumhusetDejeDemonstrationerJonathan LemanLars StiernelöfNordiska motståndsrörelsenOrganisationerOroligheterSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare