Hoppa till huvudinnehållet

Elev kollapsade på skola i Karlstad – lärarna agerade livräddare: ”Tacksam”

Publicerad:
På måndagen inträffade en akut situation på friidrottsgymnasiet i Karlstad.
På måndagen inträffade en akut situation på friidrottsgymnasiet i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

En elev på idrottsgymnasiet i Karlstad föll plötsligt ihop under ett träningspass på måndagen.

Tack vare det snabba agerandet och den gedigna kunskapen i första hjälpen hos skolans personal, kunde elevens liv räddas.

– Det har varit värt varenda krona och varenda timme vi har lagt ner på att ge våra instruktörer och lärare den här utbildningen säger, Kim Johansson, enhetschef på Idrottsgymnasiet.

Det var under en idrottslektion på idrottsgymnasiet i Karlstad som den dramatiska händelsen inträffade.

Mitt emellan olika träningsrepetitioner föll eleven plötsligt ihop, och drabbades av akuta andningsbesvär, vilket genast fick personalen på skolan att agera.

– Det var fyra stycken instruktörer och lärare som hjälptes åt och de gjorde precis enligt skolboken. Två stycken bistod med första hjälpen och gjorde HLR, den tredje ringde 112 och den fjärde hämtade hjärtstartaren, så det var ett teamwork, säger Kim Johansson, enhetschef på Idrottsgymnasiet.

Det har aldrig hänt hos oss tidigare.
Kim Johansson, enhetschef på Idrottsgymnasiet.

Den drabbade eleven fördes omedelbart till sjukhus för vidare vård och övervakning, och den senaste informationen indikerar att elevens tillstånd är stabilt och förväntas återhämta sig.

– Eleven är vid medvetande och vårdnadshavarna är plats på akuten också. Allting har gått bra efter omständigheterna och jag har fått positiva besked, säger Kim Johansson.

HLR-utbildning är något som alla anställda på idrottsgymnasiet genomgår regelbundet, och det visade sig vara en livsavgörande faktor i måndagens händelse.

– Det har varit värt varenda krona och varenda timme vi har lagt ner på att ge våra instruktörer och lärare den här utbildningen. Vi vill att alla elever och vårdnadshavare ska känna att det är i trygga händer, och det visade sig idag. Jag som är ansvarig är otroligt tacksam.

Har du varit med om något liknande?

– Det har aldrig hänt hos oss tidigare och det är väldigt ovanligt att unga människor segnar ner och får andningsbesvär. Exakt vad som orsakade detta får medicinska experter svara på.

Hur reagerade eleverna?

– Alla blev väldigt chockade och skärrade såklart.

Artikeltaggar

Ann-Louise SkoglundFriidrottKarlstadKim JohanssonLärareOlympiska spelenPatrik BodénSimon PetterssonSportStefan Holm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.