Hoppa till huvudinnehållet

Unge FBK-produkten hyllas stort i Tre Kronor

Publicerad:
Leo Carlsson får mycket beröm av sina äldre lagkamrater.
Leo Carlsson får mycket beröm av sina äldre lagkamrater. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidernas yngste svenske VM-spelare lever drömmen i Tammerfors.

Leo Carlsson, 18, hyllas av lagkamraterna – bland annat för sin nyfikenhet.

– Jag gillar verkligen hans attityd och hela hans spel. Han kommer att bli en riktigt bra NHL-spelare, säger assisterande lagkaptenen Jacob de la Rose.

Efter den sena kvällsmatchen mot Frankrike – Tre Kronors femte raka seger – avstod de flesta spelare isträning på söndagen.

Leo Carlsson var tillsammans med HV:s André Petersson de enda utespelarna som tränade på is inför mötet med Danmark på måndagseftermiddagen.

Den 18-årige Örebrotalangen, född i Karlstad, ser mer och mer hemma ut och hans förstakedja med NHL-yttrarna Lucas Raymond och Jonatan Berggren bjuder på ett kreativt spel med mycket snurr och finesser.

– Jag tycker det fungerar bra. Vi har många chanser, men pucken går inte riktigt in vare sig i går eller mot Ungern. Det är enkelt att lira med folk här, men det är målen som inte riktigt sitter, säger Leo Carlsson som noterats för ett mål och två assist hittills.

"Frågar oss äldre"

Medspelarna hyllar Leo Carlsson och centerkollegan och förre NHL-spelaren Jacob de la Rose lyfter vid sidan av tonåringens spel fram hans vetgirighet.

– Jag gillar att han är nyfiken och kommer till oss som är äldre och frågar om tekningar och hur man ska tänka i egen zon. Jag gillar verkligen hans attityd, ödmjukheten och hela hans spel. Att han vill utvecklas och lära sig hela tiden. Han kommer att bli en riktigt bra NHL-spelare, säger 27-årige de la Rose.

Leo Carlsson, tidernas yngste Tre Kronor-spelare i VM, ser det som helt naturligt att ställa frågor.

– Jag tycker det är viktigt att veta, speciellt de man lirar med i kedjan och de man kör powerplay med. Det är viktigt att veta vad de är vana vid och hur de vill att jag ska vara. Sedan har jag egna åsikter så klart, men det är viktigt att fråga och få veta mer, säger 18-åringen som väntas på högt i sommarens NHL-draft.

Han rankas av flera nordamerikanska draftexperter att gå topp 3 i en draft där kanadensaren Connor Bedard är storfavorit att väljas först.

"Samma mat"

Är det något som har förvånat dig med att spela VM?

– Nej, egentligen inte, jag visste att det skulle vara svårt, säger han.

Utanför isen?

– Det är mycket samma mat, men det är jag van vid från JVM. Inget mer än det, säger Leo Carlsson.

De två senaste matcherna har han haft mamma och lillebror på läktarplats.

– De kollade matcherna mot Ungern och Frankrike, sedan får vi se om det kommer någon mer. Det är kul när de är här, lite extra kul att spela och få träffa dem efter matcherna. Lillebrorsan spelar i Färjestads U13-lag eller nåt sånt.

Vinner Sverige de två sista matcherna mot Danmark (måndag) och USA (tisdag) är gruppsegern säkrad. Det innebär i så fall kvartsfinal mot fyran i den andra gruppen, förmodligen Lettland eller Slovakien.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrFrankrikeIshockeyJacob de la RoseLeo CarlssonNHLSportTre Kronor

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.