Hoppa till huvudinnehållet

Tillbaka efter covid, hjärt- och magbesvär - topplopp av Uller i Tiomila

Publicerad:
Andreas Uller är tillbaka med besked efter sina hjärt- och magbesvär. Han gjorde en kanonsträcka på Tiomila för sitt Kils OK.
Andreas Uller är tillbaka med besked efter sina hjärt- och magbesvär. Han gjorde en kanonsträcka på Tiomila för sitt Kils OK. Foto: Olov Öström

Andreas Uller har slitit med både covid, hjärt- och magproblem.

När Tiomila drog så långt norrut som den anrika stafetten aldrig varit, till Skellefteå, blev det succé för den 25-årige Kilsorienteraren.

Han bidrog i hög grad till att Kils OK fick sin bästa Tiomilaplacering i modern tid.

Andreas Ullers karriär pekade spikrakt uppåt, men för två år sedan började problem för Kilstalangen. Hjärtat började rusa och hans mage kom i olag. Till råga på allt drabbades han av covid.

Ifjol gick orienterandet på sparlåga. Men nu är Andreas tillbaka igen med full kraft – bättre än någonsin.

Det visade han på den andra sträckan i Tiomila och två dagar tidigare när han vann en av klasserna i Swedish league, som också avgjordes i Skellefteå.

– Jag kanske inte är lika bra på landsväg nu, men i skogen har jag aldrig varit bättre, förklarar Andreas.

Han tog över stafettpinnen från Viktor Skoog som hade gjort en stabil startsträcka som 54:a, men var bara tre minuter från täten.

– Jag öppnade lite försiktigt och hängde bara med i ledet. Det var först på slutet av banan som jag ökade tempot och jagade ikapp täten. Det går aldrig att vinna ett Tiomila på en andrasträckan, men det går att förlora stafetten. Jag hade därför säkerhetsmarginal hela tiden, berättar Andreas om sin taktik.

Han sprang upp Kil 51 placeringar och växlade som trea 15 sekunder från ledning. Det var bara VM-medaljören på sprint, Jonas Gustafsson från Örebro, som var snabbare än Andreas på sträckan.

Kils OK:s lag höll ihop orienteringen bra även under fortsättningen av stafetten. Det landade till slut på en 28:e plats, den bästa placering klubben nått i modern.

– Det finns ändå kapacitet för mer. Helt prickfri var inte insatsen, konstaterar Jan Olm, nu förpassad till ledaruppdrag.

Det är första gången sedan Jan Olm, som kom till klubben 1996, inte längre platsar i laget. Kils OK har genomgått en föryngring och ingen av de veteraner som tidigare gav rutin åt laget fanns med.

Nya i laget var Teodor Jordanov, bulgarisk landslagsman, Erik Linnér från Tranås och Even Lindaas från Norge.

Herrstafetten vanns för övrigt av norska NTNUI från Trondheim. Det var första gången som den färgstarka studentförening vann och första gången det blev norsk Tiomilaseger sedan 2012.

IFK Göteborgs herrar har varit mest segerrika på senare år, men den här gången var det de blåvitas damer som stod för framgången i en unik dubbelseger. Förstalaget vann efter en hård kamp med klubbens andralag.

Så nära det var att Izabella Ljungberg hade fört sin klubb till seger i ungdomsstafetten under Tiomila. Hon ledde tävlingen när en kilometer återstod.
Så nära det var att Izabella Ljungberg hade fört sin klubb till seger i ungdomsstafetten under Tiomila. Hon ledde tävlingen när en kilometer återstod. Foto: Olov Öström

Bästa Värmlandslag i damstafetten blev OK Tyr på en 90:e plats. Noterbart är att den äldsta löparen i laget är 18 år.

I ungdomsstafetten var det nära seger för OK Tyrs ungdomar. Efter att Ivar Wikström, Malte Granefelt och Tuva Henricsson sprungit de tre första sträckorna skickade man ut sitt starkaste kort, Izabella Ljungberg som fyra. Izabella sprang ikapp täten och ledde tävlingen när bara en kilometer var kvar. Då kom en liten miss men inte värre än att hon fortsatt var i ledningen. Det lilla misstaget följdes dessvärre av ytterligare ett och åtta lag kunde smita förbi i en mycket tät ungdomsstafett. Bara lite drygt en minut skilde mellan de tio första laget.

Nästa år flyttar Tiomila söderut, till Nynäshamn. Då förändras också tävlingen. Damerna får sju sträckor och ska även tävla på natten. Syftet är att få en mer jämställd tävling. Det finns dock en hel del kritik mot det nya konceptet. Inte ens världsstjärnor som Tove Alexandersson och Sara Hagström är odelat positiva.

OK Tyrs ungdomar var snubblande nära att vinna Tiomilas ungdomsstafett.Från vänster: Ivar Wikström, Malte Granefelt, Tuva Henricsson och Izabella Ljungberg.
OK Tyrs ungdomar var snubblande nära att vinna Tiomilas ungdomsstafett.Från vänster: Ivar Wikström, Malte Granefelt, Tuva Henricsson och Izabella Ljungberg. Foto: Olov Öström

Artikeltaggar

Andreas UllerKils OKOK TyrOrienteringSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.