Hoppa till huvudinnehållet

Smaklökarna jublade – matfestivalen i Karlstad gjorde succé: ”Fantastiskt”

Publicerad:
Arrangörerna Francois-Xavier Mauraisin, Åsa Eriksson och Robert Norrhede är mycket nöjda över matfestivalen i Karlstad.
Arrangörerna Francois-Xavier Mauraisin, Åsa Eriksson och Robert Norrhede är mycket nöjda över matfestivalen i Karlstad. Foto: Tommy Pedersen

International Food Festival på Stora Torget i Karlstad erövrade många människors smaksinnen med sina gastronomiska upplevelser.

Genom att locka ett betydande antal besökare bevisade festivalen sin status som en av Värmlands främsta matarrangemang.

– Jag skulle tippa på att vi har haft ungefär 15 till 20 tusen besökare om dagen, säger Robert Norrhede, event manager.

Under de senaste dagarna har besökarna på Stora Torget i Karlstad haft möjligheten att utforska en smakrik värld av nyskapande rätter.

Enligt många gäster så har det varit en kulinarisk upplevelse som fått gommen att dansa av glädje.

International Food Festival har visat sig vara en höjdpunkt på Värmlands matkalender.

– Det har varit en succé. Vi är jättenöjda och tycker att det har varit fantastiskt kul. Det har varit väldigt mycket folk i olika åldrar, sedan har vi haft bra väder också, säger Åsa Eriksson, VD för Centrum Karlstad.

– Vi var i Västerås förra veckan och då hade vi ännu bättre väder, trots det har vi haft mer försäljning här i Karlstad. Det känns som att folk har gått man ur huse för att ta del av matfestivalen, säger Robert Norrhede, event manager.

  • Vispen är kockens trollspö.
    Vispen är kockens trollspö. Foto: Tommy Pedersen
  • Vispen är kockens trollspö.
    Vispen är kockens trollspö. Foto: Tommy Pedersen
  • Vispen är kockens trollspö.
    Vispen är kockens trollspö. Foto: Tommy Pedersen

Vad har varit mest populärt under dagarna?

– Greken har gått bäst, sedan har vi sålt väldigt mycket viltkebab, langos, fish and chips och pizza. Många har varit lite fega och inte vågat testa så mycket nytt. Bucharest kitchen som är en av mina personliga favoriter har inte gått lika bra, och det kan vara för att många inte riktigt vet vad det är, säger Robert.

Hur många besökare uppskattar ni att festivalen lockade i år?

– Jag skulle tippa på att vi har haft ungefär 15 till 20 tusen besökare om dagen, säger Robert.

  • En kulinarisk palett av färger och smaker!
    En kulinarisk palett av färger och smaker! Foto: Tommy Pedersen
  • En kulinarisk palett av färger och smaker!
    En kulinarisk palett av färger och smaker! Foto: Tommy Pedersen
  • En kulinarisk palett av färger och smaker!
    En kulinarisk palett av färger och smaker! Foto: Tommy Pedersen

Den livliga festivalstämningen smittade av sig när besökarna minglade bland matstånden och lät sig förföras av dofter och smaker från olika delar av världen.

Åsa Eriksson berättar att responsen från Karlstadsborna har varit mycket bra.

Staden har bubblat och det har varit en mängd tummar upp, och många som önskar att festivalen ska komma tillbaka nästa år igen.

– Vi vill jättegärna att de kommer tillbaka. Det här blir ett besöksmål och lockar inte bara folk som bor i Karlstad, utan även många från grannkommunerna, säger Åsa.

Finns det något att vara missnöjd över?

– Vissa kan ju sakna att det inte finns någon alkohol, men det kommer vi aldrig någonsin att införa. Vi vill fokusera på mat och inte på fylla. Vi vill inte att folk ska sitta där och kröka, vi vill att folk ska komma dit och äta mat, säger Robert.

  • Matlagningskonst i full blom.
    Matlagningskonst i full blom. Foto: Tommy Pedersen
  • Matlagningskonst i full blom.
    Matlagningskonst i full blom. Foto: Tommy Pedersen
  • Matlagningskonst i full blom.
    Matlagningskonst i full blom. Foto: Tommy Pedersen

Med tanke på det stora antalet besökare som strömmade till festivalen, var det tydligt att Karlstads matfestival fortsätter att växa och stärka sin position som en av regionens mest framstående matarrangemang.

Arrangörerna lyckades återigen skapa en plattform där lokal matkultur och gastronomi kunde blomstra, samtidigt som de erbjöd en unik upplevelse för både lokalbefolkning och turister.

– Vi håller på och diskuterar hur vi ska kunna lyfta det här ytterligare till nästa år, men det får bli en liten cliffhanger, avslutar Robert Norrhede.

Efter fem år – matfestivalen tillbaka i Karlstad: ”Fantastisk möjlighet”

Artikeltaggar

Åsa ErikssonCentrum KarlstadFestivalerKarlstadMatNöje/KulturVärmlands länVästerås

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.