Skolan startar utredning – efter flaggmissen: ”Olyckligt”

Publicerad:
Många ”Red-flags” över Sundsta Älvkullegymnasiet flaggförbuds-kommunikation. Foto: Fredrik Karlsson

Först flaggförbud, sedan ändrade Sundsta-Älvkullegymnasiet beslutet.

Nu berättar skolan om den stora kommunikationsmissen.

– Vi är en stor skola som delar upp arbetsområden och olika processer tillsammans, då kan det bli fel ibland, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef.

Onsdagens informationsmöte om studentdagen på Sundsta-Älvkullegymnasiet slutade med upprörda känslor hos eleverna. Detta efter att rektorerna meddelat studenterna om ett flaggförbud vid utspringet.

SÄG pudlar om flaggförbudet vid utspringet: ”Det blev fel”

Beslutet togs sedan tillbaka, och skolledningen meddelar nu att det blivit en miss i kommunikationen.

Hur kunde det bli så fel?

– Det undrar vi också, och det är något som vi kommer att följa upp. Vi är en stor skola som delar upp arbetsområden och olika processer tillsammans, då kan det bli fel ibland, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef.

Efter flaggförbudet – Karlstadsskolan kovände: ”Blev ett sår”

På informationsmötet fanns det en presentation där rektorerna klart och tydligt klargjorde vad som var tillåtet och inte vid utspringet.

– När det gäller utspringet så är konfetti inte tillåtet, och vi tillåter heller inga andra flaggor än den svenska när ni springer ut, sa rektor Susanne Brissman, i en ljudupptagning som NWT har tagit del av.

Om det ändå fanns med i rektorernas PowerPoint så måste det ha varit på agendan?

– Vi har planerat och förarbetat hela studenten, men just det här vet jag inte vart det kommer ifrån, och det är något som jag måste utreda och ha samtal om. Det som är olyckligt är att vi har gått ut med en information som inte stämmer.

Skärmdump från Ida Kristianssons TikTok där rektorerna håller i en presentation.
Skärmdump från Ida Kristianssons TikTok där rektorerna håller i en presentation.

Inför ett studentfirande 2019 utfärdade en gymnasieskola i Linköping ett förbud som förhindrade studenterna från att ta med flaggor till skolan under firandet, något som TT och SvD rapporterade om.

Justitieombudsmannen fastslog att detta otydliga beslut stred mot yttrandefriheten.

”Förbudet är alltför otydligt och det har av utredningen inte framkommit vilka de konkreta riskerna var för att användandet av flaggor och andra symboler skulle orsaka ordningsstörningar”, skrev ställföreträdande JO, Cecilia Nordenfelt.

Vi följer självfallet svensk lag och yttrandefrihetsförordningen.
Daniel Skålerud, Gymnasiechef på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Beslutsfattande på Sundsta-Älvkullegymnasiet tog fram denna bestämmelse utan något samråd med hela ledningen, och även utan gymnasiechefens vetskap.

– Jag var inte med i aulan, så har har inte full insyn i vad som sades där inne. Det var i slutet på min arbetsdag som jag träffade några elever som berättade för mig och uttryckte sina åsikter, säger Daniel Skålerud.

Det saknades dessutom ett eventuellt samtal med juridiska experter för att säkerställa att beslutet inte inskränker elevernas rättigheter och möjlighet att fira sin kulturella bakgrund.

– Nästan alla i aulan reagerade direkt väldigt starkt och många blev upprörda. De flesta blev förvirrade och undrade vad de håller på med, säger Emmy Magnusson, elev på skolan.

Rektor Susanne Brissman, stod på scenen och redogjorde reglerna för eleverna hade under torsdagen inte tid att prata på hennes lediga tid och hänvisade alla frågor till gymnasiechefen.

När NWT återigen sökte henne under fredagen för att få en kommentar kring hur presentationen tagits fram och vad hon visste om flaggförbudet så är rektorn oanträffbar.

Alla flaggor tillåtet på utspringet.
Alla flaggor tillåtet på utspringet. Foto: Roland Svensson

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietDaniel SkålerudJustitieombudsmannenLinköpingSkola och utbildningSkolorSkövdeStudentenStudenterSundstaSundsta-ÄlvkullegymnasietSvenska DagbladetTikTokUtredningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare