Hoppa till huvudinnehållet

Så minns Värmland Inger Sandberg: ”Kunde trollbinda” – ”Ingick i kvällsbönen”

Publicerad:
Inger Sandberg (1930 - 2023) har lämnat jordelivet men böckerna som hon och hennes man Lasse skapade lever vidare. Idag uttrycker många i Värmland sorg, men också tacksamhet över vad parets böcker betytt.
Inger Sandberg (1930 - 2023) har lämnat jordelivet men böckerna som hon och hennes man Lasse skapade lever vidare. Idag uttrycker många i Värmland sorg, men också tacksamhet över vad parets böcker betytt. Foto: Lotta Vikander

I tisdags kom sorgebudet: den folkkära barnboksförfattaren Inger Sandberg är död, 92 år gammal.

Här är några värmländska röster om vad denna kreativa Karlstadsbo betytt för dem – och för Värmland.

Inger Sandberg var mamma till såväl Spöket Laban som Tummen, Pulvret och Lilla Anna.

Tillsammans med sin man och medkreatör Lasse Sandberg byggde hon upp ett författarskap som kom att omfatta över 100 boktitlar och en stor samling sagofigurer.

Hon var också hedersdoktor vid Karlstads universitet och mottagare av en imponerande rad av priser och utmärkelser.

Det visade sig också att många av böckerna höll över tid och generationsgränser.

1974. Inger Sandberg och Lasse Sandberg träffar Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-priset för ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.  I bakgrunden (t.v.) förlagsdirektören P.A. Sjögren som överlämnade priset.
1974. Inger Sandberg och Lasse Sandberg träffar Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-priset för ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. I bakgrunden (t.v.) förlagsdirektören P.A. Sjögren som överlämnade priset. Foto: BERT MATTSSON / TT /

Sandra Nelson, bibliotekarie och kultursamordnare på barnavdelningen på stadsbiblioteket i Karlstad, bekräftar att efterfrågan på Sandbergs-böckerna är hög.

Konstant lånetryck

– Det har varit konstant. Det är hela tiden mycket utlån och det frågas efter dem. Spöket Laban och Långa farbrorn är helt klart favoriterna, säger hon.

Vad beror den långa hållbarheten på?

– Jag tror att det är för att de har ett skenbart enkelt språk, där man kan lägga in väldigt mycket själv i det där enkla. Det är öppna texter och sen är det gulliga färger, men inte för gulliga, utan det är lite mörker i dem också.

Inger Sandberg slutade skriva böcker efter att Lasse Sandberg dog, men det hann ändå bli över 100 titlar.
Inger Sandberg slutade skriva böcker efter att Lasse Sandberg dog, men det hann ändå bli över 100 titlar. Foto: Lotta Vikander

I ett Facebook-inlägg framhåller stadsbiblioteket fina minnen av möten med Inger ”som var en varm och inkännande människa. Inger har betytt mycket för oss på biblioteken i Karlstad men framför allt för alla läsare, både barn och vuxna”. Och:

"Inger hade en fantastisk förmåga att se barnen och skriva på ett sätt som gör att böckerna fortfarande är älskade av dagens barn.”

Uppskattat författarbesök

Anna Forssberg, universitetslektor och docent på Karlstads universitet, vid institutionen för språk, litteratur och interkultur, mötte Inger Sandberg läsåret 2010-11. Då gjorde hon ett uppskattat författarbesök på en kurs i kreativt skrivande, där Anna Forssberg undervisade.

– Det var väldigt roligt och hon var en så fantastisk person. Det var så fint när hon besökte oss på kursen. Hon kunde trollbinda! Hon hade mycket av barnboksmagin i sig, säger Anna Forssberg.

”Fantastisk kulturgärning”

Hon ser många styrkor i Sandbergs böcker.

– Hon har varit enormt betydelsefull för den svenska barnlitteraturen. Inger och Lasse Sandbergs böcker om Lilla Anna och Spöket Laban och alla de andra böckerna har på något sätt varit en självklar del för så många generationer barn. Det är en fantastisk kulturgärning hon gjort. Båda serierna är definitivt en del av kulturarvet.

Förläggaren Rebecka Wolff, på Rabén och Sjögren, som ger ut parets böcker är inne på samma linje. Så här uttrycker hon sig i en kommentar på förlagets hemsida:

En ikon ur tiden

”En ikon i barnbokssverige har gått ur tiden. Inger Sandberg var med och skapade småbarnsbilderboken som vi känner den. Hennes texter har den sällsynta kombinationen av humor, enkelhet och pedagogik utan pekpinnar som gör dem tidlösa. Ingers och Lasses karaktärer kommer fortsätta upptäckas och älskas av nya generationer barn.”

Dan Lundqvist, Inger Sandberg och Lotta Sandberg med tre välbekanta figurer, när Värmlands museum öppnade Sandbergs sagovärld i maj 2016.
Dan Lundqvist, Inger Sandberg och Lotta Sandberg med tre välbekanta figurer, när Värmlands museum öppnade Sandbergs sagovärld i maj 2016. Foto: Helena Karlsson

I Värmland kan barn dessutom både läsa om sagofigurerna och leka med dem. På Värmlands museum finns Sandbergs sagovärld, en permanent lekutställning där såväl Lilla Anna som Långa fabrorn och Pulvret lockar till lek.

– Rummet på museet är jättefint och det skapar också ett mervärde vid ett besök i Karlstad, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.

Hon ser över huvud taget stora positiva effekter för Värmland av paret Sandbergs livsgärning.

– Det är klart att för attraktionskraft och besöksnäring har de betytt mycket för Värmland. De är starkt förknippade med primärt Karlstad men också Värmland och de är absolut med och skapar goda tankar om vår plats. Det är viktigt med goda ambassadörer!

Ingick i kvällsbönen

Gun-Britt Karlsson, förläggare på förlaget Heidruns i Torsby, tycker att det är en fantastisk livsgärning som Inger och hennes Lasse gjort.

– De har betytt väldigt mycket. Deras böcker var de första som riktade sig till de riktigt små barnen. Inger hade ett speciellt öga för barnen, säger Gun-Britt.

Gun-Britt Karlsson och Bengt Berg driver Heidruns ihop och mötte ofta paret Sandberg i kulturella sammanhang både inom och utanför Värmland.
Gun-Britt Karlsson och Bengt Berg driver Heidruns ihop och mötte ofta paret Sandberg i kulturella sammanhang både inom och utanför Värmland.

Hennes medförläggare Bengt Berg håller med och har också många minnen av detta författarskap:

– Inte minst från tiden när barnen var små och man läste Spöket Laban och Lilla Anna och långa farbrorn för dem, det ingick i kvällsbönen höll jag på att säga.

”Glad energi”

De har inte gett ut några av parets barnböcker, men en katalog som blev en bok när Lasse Sandberg hade separatutställning på Värmlands museum. Som aktiva i den värmländska kultursfären sprang de ändå ofta på författarparet.

– Var man än var, så var Inger och Lasse med, säger Gun-Britt Karlsson.

– Det fanns en glad energi hos henne, konstaterar Bengt Berg och tror att glädjen också var en viktig drivkraft när Inger och Lasse Sandberg skapade sina böcker.

Inger och Lasse Sandberg kom ut med sina första böcker redan på 50-talet. Det blev inledningen till ett långt och kreativt liv tillsammans. Lasse gick bort 2008.
Inger och Lasse Sandberg kom ut med sina första böcker redan på 50-talet. Det blev inledningen till ett långt och kreativt liv tillsammans. Lasse gick bort 2008.

– Jag tror att de tyckte det var så roligt att de inte kunde låta bli, säger han.

– Det tog ju inte slut heller på idéer. Jag tror det blev långt över 100 böcker och det dök upp nya figurer efter hand, säger Gun-Britt.

Banade vägen

Skaparglädjen når fram till läsarna.

Inger och Lasse Sandbergs barnboksfigurer kommer att leva vidare. ”Så länge det finns småbarn!” säger Gun-Britt Karlsson.
Inger och Lasse Sandbergs barnboksfigurer kommer att leva vidare. ”Så länge det finns småbarn!” säger Gun-Britt Karlsson.

– Barn ser ofta igenom det som inte är äkta. De hittade en ton som slog an hos barn och som vuxen uppskattar man också att kunna läsa texter för barnen som man själv också tycker är bra, istället för att knapra moralkakor tills de somnar eller man själv somnar. Det som var så fantastiskt också var deras lagarbete. De kompletterade varandra så bra och de höll på så länge och bidrog till att främja fantasin hos generationer av barn, säger Bengt Berg och påminner om att böckerna översattes till många andra språk.

– De var stora världen runt. De var med och banade vägen för den unikt bra svenska barnlitteraturen, som blev en egen respekterad genre.

Inger Sandberg blev utsedd till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2015. Bilden är från en pressträff med universitetet.
Inger Sandberg blev utsedd till hedersdoktor vid Karlstads universitet 2015. Bilden är från en pressträff med universitetet. Foto: Mikael Lindblom

Artikeltaggar

Anna ForssbergBöckerInger SandbergKändisarKarlstadKarlstads kommunKarlstads stadsbibliotekKarlstads universitetLitteraturNöje/KulturSamhälleSpråkVärmlands länVärmlands museumVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.