Hoppa till huvudinnehållet

Stort tryck på Norma att leverera militär ammunition

Publicerad:
Ammunitionstillverkaren Norma har en ljus framtid konstaterar från vänster logistikchefen Anders Thunberg, Camilla Högdahl, en av de 300 anställda, produktionschefen Caroline Jonsson och HR-chefen Ingela Sjöstedt.
Ammunitionstillverkaren Norma har en ljus framtid konstaterar från vänster logistikchefen Anders Thunberg, Camilla Högdahl, en av de 300 anställda, produktionschefen Caroline Jonsson och HR-chefen Ingela Sjöstedt. Foto: Jonny Ohlsson

Ammunitionstillverkaren Norma, Åmotfors, får många förfrågningar om de kan tillverka och leverera militär ammunition.

I dag kan NWT avslöja att det finns kompetens att klara detta, men det blir ingen omställning vid fabriken, som tillverkar ammunition för jakt- och sportskytte till 44 länder runt om i världen.

– Vi har fullt upp med att förse våra kunder med ammunition för jakt- och sportskytte och det finns inga planer för omställning. Prognosen för 2024-2025 pekar på en ökad efterfrågan på våra produkter. En icke obetydlig del kommer från obearbetade marknader, säger Aki Suvilahti, ny vd i Norma.

Företaget räknar också med att den amerikanska marknaden kommer tillbaka på ett bra sätt.

I dagsläget görs inga affärer med ryssarna, men före annekteringen av Krim var Ryssland en av de riktigt stora marknaderna för jakt- och sportskytte.

Inget svar

Vilka länder och företag som nu skickar förfrågningar till Norma om möjligheterna att leverera militär ammunition vill ingen i ledningen gå in på, men det finns ett troligt svar. Snart sagt är alla länder i världen ropar efter mer försvarsmaterial och militär ammunition.

Nu tillverkar redan Normas ägare, Beretta Holding, militär ammunition vid sina fabriker i Tyskland och Schweiz.

2024-2025 ser ut att bli bra år för Norma. Nya obearbetade marknader är då på plats och USA-marknaden kan komma tillbaka på ett bra sätt, säger Aki Suvilahti, vd i Norma, i videoinspelningen från Norge.
2024-2025 ser ut att bli bra år för Norma. Nya obearbetade marknader är då på plats och USA-marknaden kan komma tillbaka på ett bra sätt, säger Aki Suvilahti, vd i Norma, i videoinspelningen från Norge.

Hemvärnet

På frågan om en del av ammunitionen för jakt- och sportskytte kan komma till användning inom hemvärnet i Sverige blir det locket på.

– Det kommenterar vi inte, säger Anders Thunberg, logistikchef i Norma.

Om Sverige hamnar i ett svårt läge och det föreligger risk för krig kan Norma få stor betydelse för tillverkningen av olika slags ammunition. Det saknas inte kompetens på området. I ett krisläge kommer säkert frågan om omställning upp till diskussion.

Norma är på många sätt ett intressant företag. Det var anledningen till att IUC Stål och Verkstad Värmland hade förlagt vårens Värmlandsresa till just företaget Norma och grannföretaget Antiphon, Åmotfors. En stor grupp med politiker och tjänstemän från Region Värmland och Eda kommun deltog i besöket.

Stort inslag av kvinnor

Av Normas cirka 300 anställda är 43 procent kvinnor. Det är svårt att i Värmland hitta andra företag med så stort inslag av kvinnor i produktionen.

Camilla Högdahl, har jobbat två år i Norma.

– Det är ett stort intresse bland kvinnorna att få jobba i Norma, som är ett bra företag.

Det var faktiskt en kvinna som 1902 startade tillverkningen i Åmotfors. Norska Norma projektilfabrik A/S låg bakom beslutet att öppna en enhet i kommunen.

– En kvinna och två maskiner. Så var det vid starten.

Oljud tillhör vår vardag, men vi har lösningarna för att få bort oljuden, säger Berit Andersson, vd Antiphon, Åmotfors, tillsammans med Mattias Säfström, vd i IUC Stål & Verkstad Värmland.
Oljud tillhör vår vardag, men vi har lösningarna för att få bort oljuden, säger Berit Andersson, vd Antiphon, Åmotfors, tillsammans med Mattias Säfström, vd i IUC Stål & Verkstad Värmland.

Det andra företaget i Åmotfors som fick besök av IUC Stål & Verkstad var Antiphon, som tillverkar ljud- och vibrationsreducerande lösningar för storföretag runt om i världen. Bland kunderna finns bland annat giganterna inom bilindustrin, Volvo, Scania och Ford, andra industrier och sjöfart.

Tillförsikt

Berit Andersson är vd i Antiphon .

– Jag är full av tillförsikt. Exporten ökar och vi jobbar på riktigt ordentligt. Vi har också fått fotfäste på den indiska marknaden.

Både Antiphon och Norma talar om nyanställningar. Det händer ingenting just nu , men lite längre fram i tiden ökar efterfrågan på personal.

Mattias Säfström är vd i IUC Stål & Verkstad Värmland. Han har koll på läget för den värmländska verkstadsindustrin.

– Det finns i dag 300 verkstadsföretag i Värmland. Huvuddelen av dem har ett bra orderläge , men det finns problem med att hitta rätt kompetens.

Ökad prispress

Ett problem för branschen är också den tilltagande prispressen från de stora kundföretagen.

IUC Stål & Verkstad har tolv anställda och finansieras på olika sätt, medlemsintäkter, statliga bidrag, kommuner samt projektbidrag från EU.

Artikeltaggar

ÅmotforsIndustrierMattias SäfströmMilitärNäringslivNormaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.