Hoppa till huvudinnehållet

Regionens kritik: Inget statligt stöd till Hagfors och Torsby flygplatser

Publicerad:
Region Värmland kritiserar förslaget att lägga ner flyglinjen mellan Torsby/Hagfors - Arlanda.
Region Värmland kritiserar förslaget att lägga ner flyglinjen mellan Torsby/Hagfors - Arlanda. Foto: Aron Eriksson

Regionala utvecklingsnämnden kritiserar den statliga flygplansutredningen om det svenska flygplatssystemet. Rapporten meddelade tidigare i år ett förslag om att ta bort den allmänna trafikplikten till Hagfors och Torsby flygplatser, och istället införa den på Karlstad Airport.

Region Värmland har lämnat klartecken för remissvaret gällande flygplatsutredningen, och de står bakom förslaget att införa den allmänna trafikplikten till Karlstad Airport. Däremot riktar de kritik angående förslaget om att upphäva trafikplikten för flygplatserna i Hagfors och Torsby.

Den allmänna trafikplikten innebär statligt stöd för reguljär flygtrafik till Arlanda, och om förslaget går igenom så kan flyglinjen Torsby/Hagfors - Arlanda avvecklas.

– Det var väldigt förvånande. Jag såg inte detta komma, sa Richard Bjöörn, kommunchef Hagfors kommun, i en tidigare intervju med NWT.

Sedan förslaget presenterades i februari har det skapat bestörtning. De två ledande kommuncheferna i Torsby och Hagfors har i tidigare intervjuer nämnt att de är förvånade över förslaget och dess konsekvenser för näringslivet.

Kritiken har bestått i att förslaget kan leda till försämrad utveckling samt tillgänglighet för både kommunerna, men även regionen som helhet. Får Karlstad Airport istället en reguljär flyglinje till Stockholm skulle det innebära att resenärer i norra Värmland istället blir erbjudna flygbuss från Karlstad.

– Det skulle betyda väldigt försämrade kommunikationer och infrastruktur för att kunna ha kontakt med näringsliv med huvudkontor i storstan och även för de som vill besöka oss i affärsrelationer, sa Thomas Stjerndorff, kommundirektör i Torsby, i en tidigare intervju med NWT.

I övrigt står den Regionala utvecklingsnämnden bakom stora delar av rapporten och ger medhåll i remissvaret. Bland annat handlar det om ökat statligt ekonomiskt ansvar och större regionalt inflytande när flygtrafik ska upphandlas.

Allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt tydliggör vilken kollektivtrafik som kommer finansieras med offentliga medel. I grunden handlar det om att verkställa de mål och strategier som beslutas i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

Källa: Region Värmland

Förslaget: Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors–ArlandaBestörtning efter förslaget att lägga ner flyglinjen: ”Jag såg inte detta komma”

Artikeltaggar

FlygplatserFlygtrafikHagforsKarlstadRegion VärmlandResorRichard BjöörnThomas StjerndorffTorsbyTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.