Hoppa till huvudinnehållet

Meteorologen klargör ryktet om rekordvarm sommar: ”Tropiskt väderfenomen”

Publicerad:
Det tropiska väderfenomenet, El niño, inträffar var 3-7 år och kan ligga kvar några månader, upp till och med ett år. Foto: Michael Probst

I media ryktas det om en rekordvarm sommar, likt den 2018.

NWT har pratat med Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, för att reda ut vad som är sant – och vad som är spekulationer.

Ryktet om en rekordvarm sommar i år går varken att bekräfta eller dementera – ännu. Frågan är betydligt mer komplex än så.

Erik Höjgård-Olsen, jourhavande meteorolog på SMHI, säger så här:

– Anledningen till att ryktet florerar är att vi är på väg in i en ny El niño-fas, vilket är ett tropiskt väderfenomen. Det innebär att vädersystemet förskjuts lite.

Erik Höjgård-Olsen fortsätter:

– Det gör att en större yta av Stilla havet då täcks av varmt ytvatten, jämfört med normala förhållanden, vilket höjer den globala medeltemperaturen.

Den starkaste El niño-fasen i modern tid var 1997.
Den starkaste El niño-fasen i modern tid var 1997. Foto: Johan Nilsson/TT

Men kopplingen mellan El niño-fasen och en rekordvarm svensk sommar är obefintlig.

– Det skulle absolut kunna bli rekordvarmt globalt sett. Men då pratar vi om den globala medeltemperaturen och inte alls om i Sverige, ännu mindre om sommarvädret i Sverige, säger han.

Att vi i år går in i El niño-fasen under Sveriges sommarperiod kan vara förklaringen till varför ryktet om en rekordvarm sommar har startat, menar Erik Höjgård-Olsen.

Hög osäkerhet

Trots att det tropiska väderfenomenet inte kommer att påverka den svenska sommaren kan det ändå bli en rekordvarm sommar. Det är ännu för tidigt att utesluta eller bekräfta, menar Erik Höjgård-Olsen.

– Vi arbetar främst med prognoser tio dygn framåt. Osäkerheten är ganska hög redan efter fem dygn, säger han.

Den meteorologiska sommaren anlände till södra Värmland den 8 maj, och till norra Värmland den 9 maj.
Den meteorologiska sommaren anlände till södra Värmland den 8 maj, och till norra Värmland den 9 maj. Foto: Pernilla Möllberg

Hur respektive sommarmånad kommer att se ut kan dessutom påverka vår uppfattning av sommaren. Precis som sommaren 2018, som har beskrivits som rekordvarm med torka och bränder på flera olika platser runt om i landet.

Erik Höjgård-Olsen förklarar att det 2018 var onormalt varmt i maj och juli månad, medan juni och augusti var normala.

Det gav oss fyra månader i sträck med sommartemperaturer.

– Någon av våra stationer i Sverige mätte då 55 dygn med högsommarvärme, säger han.

Vilka konsekvenser kan en varm sommar ge?

– Skulle den bli varm och torr ligger risker som bränder som huvudsak, en stor risk som skulle få samhälleliga konsekvenser.

– Den kan även bli varm och fuktig, då låter det mer som att vi får en åskrik sommar, säger Erik Höjgård-Olsen.

Han poängterar att detta enbart är konsekvenser av varmare väder, och behöver nödvändigtvis inte uppstå i sommar, eftersom det inte går att säga särskilt mycket om den ännu.

Den närmsta veckan går det att säga desto mer om, när temperaturen nu klättrar dag för dag. I slutet av veckan närmar vi oss 20 grader.

– Det är ett högtryck över landet som ger oss det stabila väderläget, säger han.

Därefter väntar en front med nederbörd som passerar hela landet, Värmland inkluderat.

Sommarvärme i Värmland – så länge stannar den

Artikeltaggar

Erik Höjgård-OlsenNederbördSMHIStilla havetTidskrifterTorkaVäderVärmlands länVind

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.