Hoppa till huvudinnehållet

Man döms till fängelse efter rånförsök – hotade kassörska med keramisk kockkniv

Publicerad:
Mannen döms till ett års fängelse av Värmlands tingsrätt. Foto: Emma Lindell

En 26-årig man döms till ett års fängelse efter ett misslyckat rån mot en Ica-butik i Karlstad.

Han ska bland annat ha hotat kassörskan med en kockkniv, som han enligt domen ”rörde upp och ner för att markera att han var beväpnad”.

Det var strax innan stängningsdags i början av november 2022 som mannen klev in på en Ica-butik i Karlstad, beväpnad med en svart keramisk kockkniv.

Han gick fram till kassörskan och krävde henne på kontanter genom att bland annat säga ”jag vill ha alla pengar i kassan”, samtidigt som han rörde kniven upp och ner.

Kassörskan svarade att hon inte kunde ta ut pengar från kassan eftersom hon saknade behörighet, och efter en stunds diskussion lämnade mannen butiken utan att få med sig något.

I förhör har kassörskan uppgett att hon kände igen mannen, eftersom han var en stamkund i butiken.

Händelseförloppet har bekräftats av övervakningskameror i butiken och av en kund som bevittnade rånförsöket.

Från lägenheten där mannen tillfälligt bodde beslagtogs två svarta knivar, en låg på köksbänken och den andra var gömd mellan dynorna i en soffa.

Tingsrätten bedömer ”att det mesta talar för att kniven som påträffades gömd i soffan, snarare än kniven som hittades i köket, använts vid brottet”.

26-åringen har erkänt gärningen. Han säger att syftet var ”att få pengar” men att han inte minns hur han tänkte eller vad han skulle ha pengarna till.

När det gäller straffvärdet konstaterar tingsrätten att det finns både försvårande och förmildrande omständigheter.

Att mannen utsatt kassörskan för ett allvarligt hot med en kniv är försvårande, och även att det enda som kvarstod för att fullborda rånet var att pengar skulle överlämnas.

Tingsrätten skriver vidare att det ligger nära till hands att anta att 26-åringens handlande ”till viss del stått i samband med hans bristande utveckling och omdömesförmåga”, vilket i någon mån bör beaktas som förmildrande.

26-åringen döms för försök till rån, och straffet utdöms till ett års fängelse.

Mannen ska utöver det betala 25 000 kronor i skadestånd till kassörskan, samt 3020 kronor till Ica-butiken.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättButikerDomstolarFängelseIcaKarlstadKarlstads kommunRånVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.