Hoppa till huvudinnehållet

Lusten styr när Pia klipper till i konsten: ”Börjar som ett godissug i magen”

Publicerad:
Pia Marie Wallén ställer ut sina collage på Galleri Värmland. Hon skapar dem med utgångspunkt från fina och roliga foton hon hittar i tidskrifter av olika slag.
Pia Marie Wallén ställer ut sina collage på Galleri Värmland. Hon skapar dem med utgångspunkt från fina och roliga foton hon hittar i tidskrifter av olika slag. Foto: Jan Löfgren

Sax och fantasi är medlen när Pia Marie Wallén på Hammarö skapar sina konstnärliga collage.

Nu klipper hon till med en utställning på Galleri Värmland i Karlstad.

– För mig är det här pur glädje, säger hon.

Andra målar med penslar och färg, men Pia Marie Wallén hittar sin konstnärliga råvara i inredningsmagasin, tidskriften Hemslöjden och Kungliga operans programkatalog.

Det är några av källorna där hon hittar bilder som kickar igång hennes skaparlust. Exakt vad som krävs för att det ska ske är svårt att säga:

– Det kan vara en färg, det kan vara något grafiskt mönster eller någon liten gullig nalle på en bild. Någonstans kommer det något som ger mig en impuls, berättar hon.

En vision börjar skapas, hon klipper och bygger upp, men:

– Jag kommer aldrig i mål för det dyker alltid upp sidospår!

Pirret som sprider sig

Hon gör ingen hemlighet av att hon har mycket roligt när hon håller på. Verken som växer fram under hennes händer pendlar mellan humoristiska och grafiskt rena. Något genomgående budskap säger hon sig inte ha.

Pia Marie Walléns utställning har vernissage fredagen den 19 maj på Galleri Värmland på Herrhagen i Karlstad och visas till den 3 juni.
Pia Marie Walléns utställning har vernissage fredagen den 19 maj på Galleri Värmland på Herrhagen i Karlstad och visas till den 3 juni. Foto: Jan Löfgren

– Jag har försökt att formulera djupa sanningar om min konst, men för mig är det pur glädje. Det börjar som ett pirr, som ett godissug i magen, som går ut i fingrarna.

Änglorna landar

Återkommande inslag i hennes bilder är bladverk – och så dyker det upp en hel del änglor. Nej, inte änglar, utan just änglor:

– Inte i någon av de stora religionerna som håller på med änglar finns det kvinnliga änglar utan det är gubbar allihopa. Jag vill göra dem till tjejer och då blir det änglor, förklarar hon.

Ständigt poppande

Tolv år har gått sedan hon flyttade till Värmland och det där härliga pirret började få sitt utlopp. Lusten att skapa har inte mattats sedan dess, tvärtom.

– Det är fantastiskt roligt och det tar aldrig slut. Man kan göra hur mycket som helst med collage. Idéerna bara poppar upp! Det är jättespännande att göra collage. Det kan handla om så lite som en halv centimeter i position när man lägger in en bild i förhållande till de andra. Bara 2-3 millimeter fel, så faller kompositionen som jag tänkt mig.

Artikeltaggar

galleri värmlandGallerierHerrhagenKarlstadKonstNöje/KulturUtställningarVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.