Efter flaggförbudet – Karlstadsskolan kovände: ”Blev ett sår”

Publicerad:
Det blir flaggor från andra länder vid utspringet trots allt. Foto: Lisa Olaison

Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad informerade sina studenter om förbud av utländska flaggor vid utspringet, för att sedan ta tillbaka beslutet.

Nu har NWT tagit del av en ljudinspelning från rektorernas informationsmöte med eleverna.

– Nästan alla i aulan reagerade direkt väldigt starkt och många blev upprörda. De flesta blev förvirrade och undrade vad de håller på med, säger Emmy Magnusson, elev på skolan.

Under onsdagen valde rektorerna på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad att samla sina avgångsstudenter i aulan för att ge information om hur studentdagen kommer att se ut.

– När det gäller utspringet så är konfetti inte tillåtet, och vi tillåter heller inga andra flaggor än den svenska när ni springer ut, sa rektor Susanne Brissman, i en ljudupptagning som NWT har tagit del av.

Många av eleverna mötte beskedet med missnöje.

– Nästan alla i aulan reagerade direkt väldigt starkt och många blev upprörda. De flesta blev förvirrade och undrade vad de håller på med, säger Emmy Magnusson, elev på skolan.

LYSSNA PÅ LJUDKLIPPET: Här får eleverna veta att det inte tillåts andra flaggor än den svenska vid utspringet

Skolan berättade att de tidigare fått in önskemål från både elever och vårdnadshavare att flaggor bör undvikas vid utspringet, och att de har lyssnat på önskemålen och diskuterat detta i ledningsgruppen.

Flaggförbudet mottogs inte alls bra av eleverna som fortsatte att diskutera detta i sociala medier under onsdagskvällen.

– Det blev ett sorl, och det var ingen som pratade om hur kul det ska bli att ta studenten. Det enda vi pratade om var just det här flaggförbudet och hur dumt det var, säger Emmy.

Ska inte en skola stå upp för mångkultur, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter? frågade sig en elev.
Elev på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad

Flera elever hörde under onsdagskvällen av sig till NWT och var upprörda över beslutet.

– Vi fortsatte prata om det på Snapchat och det var många som hörde av sig till skolan och kritiserade ledningen. Alla var väldigt irriterade. Det tar ju bort vår yttrandefrihet, fortsätter Emmy.

Den kraftiga kritiken gav gehör, och klockan 22.34 under onsdagskvällen gick skolledningen ut med ett meddelande till alla studenter på gymnasiets lärplattform ”It’s Learning”.

Skolans meddelande till eleverna

Uppdaterad information om studenten 2023!

Utifrån de reaktioner som vi nåtts av efter dagens studentinformation så förstår vi att det råder en hel del tankar, frågor och funderingar kring studentfirandet vid Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Vårt främsta mål är – och har hela tiden varit – att göra dagen så bra och minnesvärd som möjligt för er som tar studenten.

Gällande flaggor. Vi har tidigare fått in önskemål från både elever och vårdnadshavare att flaggor bör undvikas vid utspringet. Vi har lyssnat på önskemålen och diskuterat detta i ledningsgruppen, men idag blev det fel i kommunikationen ut till er elever.

Det råder inget förbud vid Sundsta-Älvkullegymnasiet mot flaggor vid studentfirandet.

Tack till er som har lyft era tankar, funderingar och åsikter med oss. Tillsammans med er så ser vi fram emot en fantastisk student 2023!

//Skolledningen

Under torsdagen fick NWT tag på skolans gymnasiechef, som berättade om situationen.

– Vi gick ut med fel information. Vi informerade helt enkelt fel, säger gymnasiechefen Daniel Skålerud.

SÄG pudlar om flaggförbudet vid utspringet: ”Det blev fel”

Gymnasiechefen säger att det inte finns något förbud mot utländska flaggor i samband med utspringet.

– Det blev fel. Vi har en situation i omvärlden där det finns spänningar mellan länder och grupper och den problematiken har vi diskuterat utifrån att vi inte vill att det ska påverka oss negativt. Och i de diskussionerna har det blivit tokigt, säger Daniel Skålerud som säger att det nu gått ut ny information om vad som gäller.

– Vi följer självfallet svensk lag och yttrandefrihetsförordningen.

Man får alltså ha andra flaggor än den svenska?

– Ja, absolut. Bara det följer svensk lag.

Daniel Skålerud.
Daniel Skålerud. Foto: Tommy Pedersen

Men en av eleverna köper inte Daniel Skåleruds resonemang.

– För mig låter det som ett sätt att försöka dölja att de gjorde en rejäl tabbe och att det inte vill att det ska spridas mer, säger Emmy.

När NWT når Susanne Brissman, som meddelade eleverna i aulan om beslutet, vill hon inte berätta om hur dialogen i skolledningen har gått till, och hur informationen som hon delgav blev så fel.

– Om det gäller jobbfrågor så kan jag inte prata, jag är ledig idag. Du får ta allt sånt med Daniel Skålerud istället, säger Susanne Brissman.

Susanne Brissman, biträdande rektor Sundstagymnasiet.
Susanne Brissman, biträdande rektor Sundstagymnasiet. Foto: Peter Bäcker

Frågan om flaggor på studenten har väckt starka känslor och på NWT:s Facebooksida är det över 200 personer som har kommenterat sina åsikter.

En del menar på att flaggförbud kan vara bra för att undvika eventuella konflikter som kan uppstå, samt för att fira Sverige och den svenska utbildning studenten har fått i landet.

Andra vill att familjer ska få fira sina studenter och vara stolta och glada oavsett kultur eller ursprung.

– Att en kommunal skola tar ett sånt här beslut gör mig illa berörd. Jag trodde att kommunen stod för öppenhet, mångfald och respekt. Att ha flaggor från olika länder betyder inte på något sätt att man inte uppskattar där man befinner sig nu. Många brukar ha både svensk och annan flagga. Nä, sluta lyssna på kränkta och inskränkta föräldrar och stå upp för allas lika värde, skriver en person på NWT:s Facebooksida.

Artikeltaggar

ÄlvkullegymnasietDaniel SkålerudFörbudKarlstadSkola och utbildningSkolorSnapchatStudentenStudenterSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare