Arvika dominerar Sweden Rock Festival: "Alltid funnits eldsjälar"

Publicerad:
Arvikabandet Children of the Sün med Josefina Berglund Ekholm, Ottilia Berglund , Ekholm, Wilma Ås, Jacob Hellenrud, Ida Wahl och Johan Lööf spelar på Sweden Rock Festival i sommar. Foto: Erik Hansen

När Sweden Rock Festival drar igång dagen efter Nationaldagen ska storheter som Iron Maiden, Ghost, Mötley Crüe och Deep Purple spela. Med på listan av band finns även flera akter med värmländsk koppling, men det är inte residensstaden Karlstad som har fostrat grupperna – nej, det Arvika som kan stoltsera med att ha med tre namn på festivalens affisch.

Nyligen släppte Enforcer nytt album och strax dessförinnan gav Tribulation ut en ny ep. Snart släpper Children of the Sün singeln "Come With us to the Sun".

Alla tre banden bildades i Arvika och ska spela på Sweden Rock Festival.

– Det har alltid funnits eldsjälar i Arvika som har ordnat konserter och andra kulturevenemang, börjar Jacob Hellenrud.

Han är gitarrist och låtskrivare i Children of the Sün och NWT når honom står han i badbyxor i replokalen som hettas upp av torsdagens varma försommarsol.

– Som ung i Arvika blev man utsatt för musik vart man än kom, fortsätter han i ett försök till att reda ut varför just Arvika dominerar den värmländska rockscenen.

– Allt engagemang i stan tror jag gav upphov till att det finns många band.

Värmland på Sweden Rock Festival

Arvikabanden Enforcer, Tribulation, Children of the Sün uppträder på Sweden Rock Festival. Några andra akter med Värmlandsanknytning är Die Oberherren med sångaren Robert Fjällsby från Karlstad, Smash Into Pieces med Per Bergquist från Ekshärad och Dynazty med Jonathan Olsson från Kil. Spelar gör även Deathstars med Andreas Bergh som är uppväxt på Hammarö.

"Nu är det fan i mig liveinspelat!”

Gruppens kommande singel "Come With us to the Sun" skrevs och spelades in snabbt. I samband med att gruppen gästade en skivmässa i Gävles nyligen hyrde de en studio i staden och satte låten live med bara några tagningar.

– Vi rev av den på bara någon timme, berättar basisten Ida Wahl.

– Låten är enkel att ta till sig, vi ville göra något som man kan sjunga med i.

Singeln har blivit en nytändning för bandet, berättar Jacob som tillsammans med Josefina Berglund Ekholm har skrivit låten.

– Även ett slags nystart inför vårt tredje album. Det är en inbjudande låt, en inbjudan till något vi inte har gjort tidigare, fortsätter han.

– Tidigare har vi kunnat ta lång tid på oss att göra klart våra låtar, det var skönt att ha tidspress och bara köra på, menar Johan Lööf, bandets trummis.

– Allt handlade om att komma framåt, vi la ingen energi på fel saker.

Jacob utvecklar:

– Många säger att vi är så mycket bättre live, men nu kan de inte tjata om det för nu är det fan i mig liveinspelat!

– Vi fick ju feeling när vi var i studion, fyller Josefina i.

– Den feelingen får man inte när man sitter var för sig och spela in sina instrument.

Feelingen är väl något av bandets bränsle?

– Ja, feeling och mikromat, ler Jacob och berättar om penne pasta-rätter inslagna i plast.

– Jag önskar att svaret på vad vårt bränsle är skulle vara rock'n'roll, men så är det inte.

Alla i replokalen skrattar igenkännande.

– Vi spelar tillsammans för att kunna spela live. Children är inget studioband, mötet med publiken är en stor del av bränslet också såklart, förklarar Johan.

– Bandet ger ju också en belöning – belöningen som vi får när vi står på scenen, säger Wilma Ås.

Hon spelar keyboards och körar.

Snart släpper bandet en första singel från det tredje albumet.
Snart släpper bandet en första singel från det tredje albumet. Foto: Erik Hansen

– Jag vill att musiken ska vara något större än ett band eller en person, det ska vara en idé, säger Jacob lite kryptisk.

– Det ska vara något mer. Vi behöver nödvändigtvis inte vara som Kiss, men vi vill bjuda publiken på något. Det ska inte bara vara ett band på scenen. Det ska vara en show, något större än vi varit förut. Vi var så unga när vi startade, vi är någonting annat i dag.

Enforcer är en frukt av den starka musikscenen som fanns i Arvika på 90-talet
Olof Wikstrand, sångare och gitarrist i Enforcer som spelar på Sweden Rock Festival

De sex medlemmarna träffades och bildade bandet redan när de gick i högstadiet och gymnasiet.

– Nu har vi mer kött på benen, vi har gjort våra trial and errors. Vårt bagage är större.

Deras första kliv in i vuxenvärlden färgar av sig i den musik de skapar.

– Direkt efter gymnasiet var jag väldigt förvirrad, visste inte vad jag ville göra i livet, berättar Josefina. I dag har jag hamnat på rätt plats i livet, med relationer och utbildning och så vidare. Den stabiliteten jag upplever i dag går igenom i den musik vi gör idag.

Nyligen gästade Children of the Sün Gävle.
Nyligen gästade Children of the Sün Gävle. Foto: Privat

För en tid sedan turnerade gruppen i Spanien, en resa som gav en hel del uppslag till det kommande albumet.

– Under alla timmar i buss och på hotell snöade jag in på dokumentärer och serier om det ockulta och folklore, berättar Jacob. Vi har alltid skrivit så snälla låtar, det vore kul att få med lite mer av det kultiga i musiken.

Children of the Sün blir mer sekt än band?

– Haha, så långt ska vi inte gå.

Josefina förklarar:

– Men mer tillbaka till det varma, ljusa. Texterna på det senaste albumet var så mörka. Vi har fortfarande viktiga budskap i vår musik.

Andreas Bergh, Deathstars, om Sweden Rock Festival:

– Första gången jag var där åkte jag med killarna i Gehenna, från Karlstad och Forshaga. Det var väldigt länge sedan. Vi har bara spelat där en gång tidigare med Deathstars och då var jag tveksam till det faktiskt, jag tänkte att det bara var för stereotypisk hårdrock. Men väl där var det skitkul, vi spelade på stora scenen inför massor av folk. Det blir roligt att spela där igen.

"Bandet är det självklara i livet”

Children of the Sün bildades för sju år sedan.

– Vi har tagit helt olika vägar efter skolan allihopa. Men vi håller fortfarande ihop. Det känns som att vi mer eller mindre har växt upp tillsammans.

Bandet har varit en bra sak att hålla i handen på väg in i vuxenlivet?

– Verkligen. Vi är nästan som syskon. Vi är jämngamla och går alla igenom ungefär samma saker, säger Josefina.

– Alla gör sin grej, utvecklar sin karriär – Ida pluggar till läkare, Jossan till operasångare, Johan sysslar med scenljus och Wilma läser musik i Göteborg. Att vi ens håller ihop känns helt otroligt, menar Jacob.

Vad är det som håller er ihop då?

– Den enkla anledningen att trots allt runt omkring vill vi i slutändan spela rock'n'roll.

Josefina:

– Vi är alla goa, trygga värmlänningar. Vi har vår rot. Bandet är det självklara i livet, det som alltid finns.

Medlemmarna gick i högstadiet respektive gymnasiet när bandet bildades.
Medlemmarna gick i högstadiet respektive gymnasiet när bandet bildades. Foto: Erik Hansen

Inför konserter på Sweden Rock Festival intar Children of the Sün Scalateatern i Karlstad den 2 juni, samma dag som de släpper singeln "Come With us to the Sun".

– Spelningen blir en uppvärmning inför festivalen, fortsätter Josefina och sätter festivalspelningen i ett större perspektiv.

– Det betyder mycket för oss att spela på Sweden Rock, det är bra publicitet inte minst. För oss är det första gången. Det är landets största festival när det gäller vår genre.

– Det har varit ett mål för oss, fortsätter Jacob. Nu tänker vi mer "Jaha, vad ska vi göra sen då?". Vi kan ju inte spela nästa år igen, då är det ju redan gjort. Vi får sätta upp nya mål helt enkelt, ler han.

Children of the Sün spelar på Scalateatern i Karlstad den 2 juni, samma dag släpper gruppen singeln "Come With us to the Sun". På konserten medverkar även Jonathan Hultén, tidigare i Tribulation, numera soloartist. Sweden Rock Festival arrangeras i Norje 7 till 10 juni.

Olof Wikstrand, Enforcer, om Sweden Rock Festival:

– Enforcer är en frukt av den starka musikscenen som fanns i Arvika på 90-talet. Minns att vi stod i kö i tre år för att få en replokal i Blå huset när vi började. Det var 160 band som samsades om 14 lokaler! Den tanken i dag känns konstig. Men så var det på många orter i Värmland. Arvika har länge varit en stark musikstad, från dansbandskulturen på 50 och 60-talen, många av de musikerna fick barn på 70- och 80-talen som fortsatte traditionen. Jag har alltid sett Arvika som ett starkt kulturellt fäste, inte bara vad gäller musik utan även när det gäller konst och annat.

– En spelning på Sweden rock betyder att vi får synas, som ett ungt band i en musikscen som nästan helt bygger på nostalgi kämpar man alltid i uppförsbacke. Det blir ett tillfälle att skaffa nya fans, betydligt mer effektivt än sociala medier och liknande.

Andreas Bergh i Deathstars: ”Vi är excentriker som lever ut till max”Arvikabandet Enforcer siktar högt: "Vill göra en hårdrocksklassiker"

Artikeltaggar

Andreas BerghArvikaChildren of the sünDeathstarsDeep PurpleEkshäradEnforcerFestivalerGhostHårdrockIron MaidenJacob HellenrudKändisarKarlstadKonserterMötley CrüeMusikNöje/KulturRockSångScalateaternSpelningarSweden Rock FestivalTribulation

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare