Hoppa till huvudinnehållet

Stärk vårt universitet – stå upp för akademisk frihet

Publicerad:
Djävulen sitter i detaljerna, och regeringens beslut om att halvera mandattiden är en sådan detalj, skriver Camilla Hansén (MP) Riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet med flera.
Djävulen sitter i detaljerna, och regeringens beslut om att halvera mandattiden är en sådan detalj, skriver Camilla Hansén (MP) Riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet med flera. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Miljöpartiet har varnat för att högerauktoritära nationalister kommer att minska utrymmet för den akademiska friheten, såsom vi ser i andra delar av världen, skriver Camilla Hansén (MP) Riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet med flera.

Karlstads universitet har fått en ny styrelse. Regeringen utsåg styrelser till de statliga lärosätena i landet i slutet på april. Det borde vara ett tillfälle att tacka avgående ledamöter för deras insatser och välkomna de nytillträdda. Så blev det inte.

Ett oväntat beslut från regeringen gjorde att det i stället väcktes en debatt om akademisk frihet. Vi som står upp för självständiga och fria lärosäten, chockades av att regeringen kortade de nya ledamöternas mandattid från tre år till 17 månader. I ett svep såddes tvivel om det går att lita på regeringens respekt för den akademiska friheten och frågor väcks om varför regeringen, med några få dagars varsel, halverar mandattiden. Det har såvitt vi vet aldrig hänt tidigare.

Regeringen menar att universitetsstyrelserna behöver högre säkerhetspolitisk kompetens på grund av att det är krig i Europa och att Kina, Ryssland och Iran ägnar sig åt spioneri mot Sverige, där bland annat lärosätena är ett mål. Utbildningsministern menar att vi har varit naiva och hänvisar i SVT:S Agenda till Säkerhetspolisens årsrapport.

Lärosätena själva riktar kraftfull kritik mot regeringen, det som hänt tolkas som ett misstroende mot styrelsernas kompetens och mot den nomineringsprocess som genomförts. Man ser risker för mer politiserade styrelser och menar att det är en farlig utveckling. Vi håller med.

Miljöpartiet har varnat för att högerauktoritära nationalister kommer att minska utrymmet för den akademiska friheten, såsom vi ser i andra delar av världen. Det är tråkigt att Liberalerna på riksplan styrt oss mot det här sluttande planet av misstro. Att utbildningsministern säger i Agenda att det här är en del av en större politisk omläggning brett av hela samhället gör inte saken bättre. I själva verket har vi uppenbarligen varit naiva när det gäller regeringens respekt för den akademiska friheten.

Svensk akademisk frihet är konstitutionellt svag i jämförelse med andra länder, och vi ser nu att vi inte kan ha tillit till statsmakternas förmåga att hålla armlängds avstånd. Forskningens frihet skyddas i grundlag, men högre utbildning skyddas inte lika starkt. Vi behöver stärka den akademiska friheten genom tydligare grundlagsskydd och förtydligande att den akademiska friheten för forskare och lärare dels ska värnas av lärosätena själva inom sin verksamhet, dels respekteras av staten.

Det kan tyckas som en liten fråga, att med kort varsel ändra hur länge någon sitter i en styrelse. Men, vi vet att fundamenten för en stark demokrati är akademisk frihet, oberoende domstolar, konstnärlig frihet och en fri press. Djävulen sitter i detaljerna, och regeringens beslut om att halvera mandattiden är en sådan detalj.

Camilla Hansén (MP)

Riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet

Jan Riise (MP)

Riksdagsledamot, ledamot i konstitutionsutskottet

Robert Halvarsson (MP)

Språkrör, Karlstad

Samar Madwar (MP)

Aktiv i Gröna Studenter

Artikeltaggar

BeslutCamilla HansénEkonomiEuropaJan RiiseKarlstads universitetKinaLiberalernaMiljöpartietPolitikRobert HalvarssonRysslandSäkerhetspolisenSkola och utbildningStyrelserSVTVarsel