Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Behåll kronan som Sveriges valuta

Publicerad:
Behåll kronan som Sveriges valuta, och undvik sådana riskabla experiment som att låsa växelkursen eller avskaffa vår egen valuta, skriver Torbjörn Nilsson (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att avskaffa vår egen valuta vore att ta enormt stora risker med Sveriges ekonomi. Och utvecklingen hittills tyder inte på att det skulle ge några stora fördelar.

Replik till Anton Sjöstedt (NWT 10/5)

I början av 90-talet bestämde de som styrde Sverige att kronans växelkurs skulle låsas mot eurons föregångare ecu (europeiska valutaenheten), för att visa att Sverige var ”redo” att gå in i en valutaunion. Det experimentet drev upp arbetslösheten i Sverige från 2 % år 1990 till omkring 10 % åren 1993-97. Statsskulden fördubblades och statens utlandsskuld femfaldigades. Ett mycket högt pris för ett misslyckat försök att visa hur ”redo” Sverige var.

Eftersom vi fortfarande hade en egen valuta, kunde dumheten avbrytas och växelkursen släppas fri. Därför kunde Sveriges ekonomi så småningom återhämta sig efter den meningslösa chockbehandlingen. Efter det försöket är det märkligt att en del politiker, som Anton Sjöstedt i NWT 10/5, vill göra en liknande manöver igen, men utan återvändo, genom att avskaffa kronan och gå över till euro som valuta.

Valutaområden bör vara lagom stora – eller optimala, som nationalekonomer kallar det. Ett optimalt valutaområde kännetecknas bland annat av att det är lätt för människor att flytta mellan olika delar, och att konjunkturen går i takt mellan olika delar av området. Inget av detta stämmer på euro-området. Flera kända nationalekonomer har förklarat att euro-området inte är något optimalt valutaområde – finns det någon som hävdar att euro-området skulle vara det?

Även om bruttonationalprodukten, BNP, är ett trubbigt mått på välstånd, så säger det något om hur ekonomin mår och utvecklas. De senaste 10 åren (2012-22) har Sverige haft en betydligt högre BNP-tillväxt än euro-området. Så erfarenheten hittills ger inget stöd för att ett jättestort valutaområde skulle vara bra för den ekonomiska utvecklingen.

Låt sunda förnuftet råda! Behåll kronan som Sveriges valuta, och undvik sådana riskabla experiment som att låsa växelkursen eller avskaffa vår egen valuta!

Torbjörn Nilsson (MP), Ulvsby

Språkrör för MP Värmland

Artikeltaggar

Anton SjöstedtEkonomiMiljöpartietTorbjörn NilssonUlvsbyValutaVärmlands län