Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Därför vill nu den styrande majoriteten i Region Värmland göra en kraftsamling för att motverka detta genom att anslå 600 000 kronor till länsövergripande projekt som främjar barn och ungas hälsa.
– Det är viktigt att förstå att det här är en pusselbit och ett första steg i ett långsiktigt arbete, säger regionrådet Sofia Magnusson (S) som också är ordförande i kultur- och bildningsnämnden.
Det var när regionens kultur- och bildningsnämnd hade sammanträde under tisdagen som det beslutades att anslå 600 000 kronor till projektet som främjar barn och ungas hälsa.
Bakom satsningen står de styrande partierna i Region Värmland S, C och V som tillsammans presenterades detta vid en pressträff på Regionens hus under onsdagen där också Marie Persson (C) och Liselotte Lindberg (V) deltog.
Idéburna organisationer och föreningar i Värmland kommer att kunna söka pengar för att göra insatser riktade mot barn och unga i åldern 6-25 år.
– Barn och unga är en prioriterad målgrupp för hela kultur- och bildningsnämndens område. Det finns mycket statistik och undersökningar som visar att man verkligen behöver satsa på barn och ungas mående på bred front, säger Sofia Magnusson.
Redan från och med juni i år kan man börja ansöka och projekttiden pågår till och med juni 2024.
Vad kan det till exempel vara för projekt som det handlar om?
– Det kan vara väldigt brett. Det kan vara insatser som riktar sig mot fritidsaktiviteter i form utav rörelse och motion. Det kan vara insatser som riktar sig mot att stödja ungas möjligheter att klara skolan, till exempel läxläsning. Det kan också vara insatser som riktar sig till vårdnadshavare eller som ger stöd till vårdnadshavare och deras barn, säger hon.
Sofia Magnusson framhåller också att civilsamhället behöver fundera på vad man kan göra för att stödja barn och unga bättre i en väldigt svår tid.
– Det är redan svårt för barn och unga med en ökad psykisk ohälsa. Nu är det dessutom en otroligt stor sårbarhet för utsatta familjer ekonomiskt, så det kan vara väldigt brett.
Hon tillägger:
– Det finns en väldig kraft i civilsamhället som vi verkligen vill dra nytta av. Det är det som är det fina med det här att vi går samman.Vi skapar ett skyddsnät för barn och unga det är det som är grundtanken. Jag är väldigt glad för att civilsamhället är med i detta och vill vara med.
Anna Thyrén från Värmlands idéburna ser positivt på satsningen.
– Satsningen betyder att det finns goda förutsättningar för att skapa en bättre situation för unga i Värmland för just idéburen sektor och skapa aktiviteter för ungas mående.