Hoppa till huvudinnehållet

"Kristinehamn har Picasso, Björneborg har en lysande sten”

Publicerad:
Jag väntar under stjärnorna, Ulrika Sparres nya konstverk, invigdes i Björneborg under tisdagen.
Jag väntar under stjärnorna, Ulrika Sparres nya konstverk, invigdes i Björneborg under tisdagen. Foto: Joakim Magnusson

Mitt i folkparksentrén har någon ställt en jättelik sten med inskription. När mörkret faller skapar starka UV-lampor fluorescerande magi.

Bakom det nya offentliga konstverket Jag väntar under stjärnorna står Ulrika Sparre. Hon hoppas att det ska bli en del av ortens framtida identitet.

– Kristinehamn har Picasso, Björneborg har en lysande sten, säger hon.

Vad har ett av New Yorks mest kända landmärken, Empire state building, och det nyinvigda konstverket Jag väntar under stjärnorna i Björneborg gemensamt? Jo, bergarten svart diabas.

– Det är en sten som sticker ut. Den påminner nästan lite om en meteorit, men det finns också en lokal förankring eftersom den brutits på en plats i närheten, berättar Ulrika Sparre.

Stenen om kvällen.
Stenen om kvällen. Foto: Ricard Estay

Inspirationen hämtade Ulrika Sparre också från själva folkparken, där det som i folkmun kallades för Stenkyrkan, ett enkelt stenaltare, skapades på 1800-talet av den dåvarande bruksägaren Nordenfeldt. Han ansökte hos biskopen om att få uppföra en kyrka på platsen men fick avslag.

Konstnären Ulrika Sparre är själv född och uppvuxen i Stockholm men hennes morföräldrar bodde i Kristinehamn.

Sommaren 2021 visades hennes utställning Allt är bra på Kristinehamns konstmuseum. Samma höst inledde hon ett samarbete med folkparken i Björneborg. Då flyttades några av de verk som hade visats på olika platser i Kristinehamn under sommaren till folkparken istället. Det nya fasta konstverket är en vidareutveckling av det samarbetet.

Konstnären Ulrika Sparre tillsammans med Anders Larsson, föreståndare Björneborgs folkets hus och park.
Konstnären Ulrika Sparre tillsammans med Anders Larsson, föreståndare Björneborgs folkets hus och park. Foto: Joakim Magnusson

– Jag vill att detta ska vara ett verk som är aktivt året om, även på vintern när folkparken håller stängt, säger Ulrika Sparre.

När mörkret faller riktas UV-lampor mot verket som laddats med fluorescerande färg och får stenen att lysa.

Paula Hoffman är konstansvarig på riksorganisationen Folkets hus och parker. Hon berättar att konstverket kommit till Björneborg genom ett samarbete mellan konstnären, Folkets hus och parker samt Statens konstråd.

– Våren 2020, mitt under pandemin, startade vi ett projekt där vi visste att vi ville rikta oss mot civilsamhället. Det är inte ovanligt att ett projekt krymper efter hand, men här var det tvärtom. Många visade ett intresse för att vara med.

Barnen från Björneborgs skola har fått sätta sina fingeravtryck på en sten i folkparken. Men fingeravtrycken kan bara ses om man lyser på stenen med fluorescerande ljus.
Barnen från Björneborgs skola har fått sätta sina fingeravtryck på en sten i folkparken. Men fingeravtrycken kan bara ses om man lyser på stenen med fluorescerande ljus. Foto: Joakim Magnusson

Att det blev just Björneborg och den anrika folkparken är egentligen inte så konstigt, menar både Paula Hoffman och Annika Enqvist från Statens konstråd.

– Folkparkerna är ett kulturarv och en levande mötesplats.

Totalt är det tre svenska folkparker som är med i projektet. Heby och Husqvarna är de två andra.

Under tisdagen invigdes det nya konstverket i folkparkens entré. Det handlar alltså om en stor sten i svart diabas med en totalvikt på lite drygt fem ton. Stenen beräknas ha en ålder på någonstans mellan 150 och 200 miljoner år.

Med på invigningen var bland annat några representanter från Björneborgs Steel, tvärs över vägen, som käckt konstaterade att med sådana tidsrymder ter sig ju även ortens stora arbetsgivare grundad 1656 som en nykomling.

Barn från Björneborgs skola har bidragit med egna konstverk.
Barn från Björneborgs skola har bidragit med egna konstverk. Foto: Joakim Magnusson

Stålverket ser positivt på alla typer av satsningar som syftar till att lyfta Björneborg som ort, och Anders Larsson, föreståndare på Björneborgs folkets hus, är även han positiv till nytillskottet.

– Vi är glada att det äntligen kommit på plats, säger han.

Som en liten smygstart på invigningsfesten bjöds ett 40-tal låg- och mellanstadiebarn från Björneborgs skola in till en skolworkshop under måndagen. De konstverk som barnen skapade kan ses i en separat utställning på logen i folkparken.

Barnen från Björneborgs skola har även fått sätta sina fingeravtryck på en sten i folkparken. Men fingeravtrycken kan bara ses om man lyser på stenen med fluorescerande ljus.

– Det är barnen som ska ta folkparken in i framtiden, och då är det kul för dem att kunna se sina egna fingeravtryck när de kommer hit, säger Ulrika Sparre.

Artikeltaggar

BjörneborgHusqvarnaKristinehamnKristinehamns konstmuseumKulturarvMarie PetterssonNew YorkNöje/KulturParkerRymdenStatens konstrådUlrika SparreUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.