Hoppa till huvudinnehållet

Krögarna på Kungsgatan har sommaren på sig att ansöka om bygglov

Publicerad:
Uteserveringarna på Kungsgatan är svartbyggen. Krögarna har till den 31 juli på sig att lämna in bygglovsansökningar.
Uteserveringarna på Kungsgatan är svartbyggen. Krögarna har till den 31 juli på sig att lämna in bygglovsansökningar. Foto: Lisa Olaison

Förra veckan slog Karlstad kommuns bygglovsenhet fast att uteserveringarna på Kungsgatan var bygglovspliktiga.

– De har över sommaren på sig innan de behöver lämna in sina ansökningar, säger bygglovschefen Karin Manner.

Under våren har uteserveringarna längs Kungsgatan diskuterats flitigt. Nu vill kommunen ta ett helhetsgrepp kring ämnet.

– Vi har totalt 45 uteserveringar i centrum, Inre hamn, Herrhagen och Haga, säger Anders Tallgren (S) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Och fortsätter:

– Det handlar om olika typer av serveringar, allt från inbyggda till mindre med några bord och stolar.

Både Karin Manner och Anders Tallgren medger att det funnits en otydlighet kring vad som gällt angående uteserveringarna.

– Vi har tagit en helhetssyn för att kunna vara tydliga gentemot krögare och näringsidkare. Vi behöver behandla alla lika, samma regler måste gälla oberoende om det handlar om Kungsgatan, Inre hamn eller något annat ställe, säger Karin Manner.

Måste lämnas in

Under veckan har kommunen bland annat varit i kontakt med de aktuella krögarna på Kungsgatan.

– Vi har fört en dialog med de krögarna som har bygglovspliktiga uteserveringar. De kommer att få tid på sig att ansöka om bygglov. De har till den 31 juli på sig att lämna in sina ansökningar, säger Manner.

Kommunen bedömer att alla bygglov kommer ha behandlats och dokumenterats någon gång under hösten. Byggloven kommer att granskas av kommunens bygglovsenhet tillsammans med räddningstjänsten.

Uppfyllde kraven

Den tillsynsanmälan som gjordes i december av Karlstadspartiet Livskvalitet får således rätt.

– Jag har inte sett några handlingar, men spontant förefaller det vara ett riktigt beslut och en bedömning de rimligen måste göra, sa partiets talespersonen Peter Sörensen till NWT förra veckan.

Den andra tillsynsanmälan gällande NWT-fastigheten som ligger intill uteserveringarna som gjordes under våren har godkänts.

– Där finns en muntlig redogörelse, det som återstår där är att den ska dokumenteras. Utredningen fastslog att brandsäkerheten i trapphusen uppfyllde kraven, säger Karin Manner.

Beskedet: Uteserveringarna på Kungsgatan är svartbyggen

Artikeltaggar

Anders TallgrenBostad och byggenBygglovHerrhagenKarin MannerKarlstadKungsgatanUteserveringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.