Hoppa till huvudinnehållet

Illegal tobaksfabrik avslöjad i Värmland: ”Tog de misstänkta på bar gärning”

Publicerad:
Maskin för blandning av vattenpipstobak.
Maskin för blandning av vattenpipstobak. Foto: Tullverket

I en lokal utanför Åmotfors tillverkades hundratals kilo tobak till vattenpipor.

Nu åtalas två män och en kvinna vid Värmlands tingsrätt för grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara.

– De skatter som de misstänkta undanhållit uppgår till över två miljoner kronor, enbart för den beslagtagna tobaken, säger Fredrik Leijerholt, enhetschef på Tullverket kriminalavdelning i ett pressmeddelande.

Det var i mitten av mars som Tullverket slog till mot en fastighet i Åmotfors.

En grupp inspektörer åkte ut till platsen eftersom man hade fått tips om att det bedrevs olaglig tillverkning av vattenpipstobak i lokalerna.

I samband med besöket fick man syn på tre män som förflyttade kartonger från byggnaden till en bil.

Enligt Tullverket luktade det starkt av vattenpipstobak på platsen, och i bilen upptäcktes 197 kilo färdigpackad vara.

  • Foto: Tullverket
  • Foto: Tullverket

Beslut om husrannsakan togs, då hittades ytterligare 258 kilo färdig tobak, samt 98 kilo råtobak. Man påträffade även maskiner för tillverkning, etiketter och förpackningsmaterial.

– Vi har slagit ut en illegal fabrik som tillverkat stora mängder vattenpipstobak. Vi tog de misstänkta på bar gärning när de lastade vattenpipstobak i en bil utanför fastigheten. Det här är en form av organiserad brottslighet som omsätter stora pengar, säger Fredrik Leijerholt i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vid ytterligare en husrannsakan i fastigheten i Åmotfors upptäckte vi en specialbyggd lucka till ett vindsutrymme. Där och på andra platser i byggnaden hittades ytterligare över 250 kilo tobak. Totalt handlar det om över 800 kilo tobak. Det är otroligt viktigt att vi aktivt kan jobba med att slå ut de grupperingar som ägnar sig åt den här brottsligheten,

Dunkar för ingredienser i vattenpipstobak.
Dunkar för ingredienser i vattenpipstobak. Foto: Tullverket

I samband med upptäckten och under dagarna som följde kunde Tullverket gripa flera misstänkta.

Idag åtalas tre personer vid Värmlands tingsrätt. Det rör sig om två män och en kvinna som nu riskerar upp till fyra års fängelse.

De misstänks för grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara.

– De skatter som de misstänkta undanhållit uppgår till över två miljoner kronor, enbart för den beslagtagna tobaken. Det är stora belopp som staten går miste om. I det här fallet har vi samarbetat mellan våra operativa avdelningar och jag är stolt över alla medarbetare som tillsammans lyckats upptäcka den här verksamheten, säger Fredrik Leijerholt i pressmeddelandet.

En vacuumförpackningsmaskin.
En vacuumförpackningsmaskin. Foto: Tullverket

Artikeltaggar

Brott, lag och rättTobakTullverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.