Hoppa till huvudinnehållet

Här testar orienterarna något nytt: ”Superkul initiativ”

Publicerad:
Linn Nilsson, OK Tyr, D45. Såhär tyckte om om tävlingen: Superkul initiativ. Jag gillar att tävla och tycker det är lite för få tävlingar under helger. Tror säkert att den här tävlingsformen blir en del av sportens framtid.
Linn Nilsson, OK Tyr, D45. Såhär tyckte om om tävlingen: Superkul initiativ. Jag gillar att tävla och tycker det är lite för få tävlingar under helger. Tror säkert att den här tävlingsformen blir en del av sportens framtid. Foto: Olov Öström

För första gången i modern tid ordnades det en kvällstävling i orientering i Värmland.

OK Mangen i Edane stod för nytänkandet.

Vad tyckte då deltagarna om denna innovation?

Traditionellt tävlas det under helger i orientering. Vikande deltagarsiffror har fått orienterarna att tänka nytt.

Jan Fogelberg i OK Mangen knyckte idéen efter att han hade sprungit en kvällstävling i Göteborg. Men sen kom pandemin emellan och satte käppar i hjulet.

Nu, tre år senare, kunde OK Mangen förverkliga sitt test.

Vad tyckte då deltagarna om att springa en tävling kvällstid mitt i veckan?

De som NWT-sport pratade med var genomgående positiva.

– Jag tror att enklare arrangemang kvällstid på vardagar kan bli en del av framtiden för sporten, säger Emilia Carlman, tävlingsledare för OK Mangens tävling.

 • Mats Lilja, OK Älgen, H55: Jag är positiv. Tiden ska finnas och då är det lättare att hitta tid till en kvällstävling än att tävla under en helg.
  Mats Lilja, OK Älgen, H55: Jag är positiv. Tiden ska finnas och då är det lättare att hitta tid till en kvällstävling än att tävla under en helg. Foto: Olov Öström
 • Christer Höglund, OK Tyr, öppen svår bana: Det här med kvällstävlingar passar den moderna människan. På helger har folk så mycket för sig ändå. Det här är definitivt framtiden.
  Christer Höglund, OK Tyr, öppen svår bana: Det här med kvällstävlingar passar den moderna människan. På helger har folk så mycket för sig ändå. Det här är definitivt framtide… Foto: Olov Öström
 • Anna Nordström, Kils OK, D45. Att det var tioårs-intervaller i de äldre klasserna gillar jag. Då blir det fler att tampas med.
  Anna Nordström, Kils OK, D45. Att det var tioårs-intervaller i de äldre klasserna gillar jag. Då blir det fler att tampas med. Foto: Olov Öström
 • Edith Fogelberg och Marit Axelsson skötte den så uppskattade serveringen, som bland annat bjöd å en utsökt älgfärssoppa.
  Edith Fogelberg och Marit Axelsson skötte den så uppskattade serveringen, som bland annat bjöd å en utsökt älgfärssoppa. Foto: Olov Öström
 • Vi ville testa något nytt med att arrangera en kvällstävling, berättar tävlingsledaren i OK Mangen, Emilia Carlman.
  Vi ville testa något nytt med att arrangera en kvällstävling, berättar tävlingsledaren i OK Mangen, Emilia Carlman. Foto: Olov Öström
 • Jonas Samuelsson från Deje SF checkar in hos Thomas och Christina Gabrielsson i sekretariatet.
  Jonas Samuelsson från Deje SF checkar in hos Thomas och Christina Gabrielsson i sekretariatet. Foto: Olov Öström
 • Alrik Wikström från OK Tyr sprang in på en tredje plats i H14-klassen.
  Alrik Wikström från OK Tyr sprang in på en tredje plats i H14-klassen. Foto: Olov Öström
 • Stortalangen Izabella Ljungberg, OK Tyr, spurtar mot mål och en överlägsen seger i OK Mangens försökstävling vid Prästtjärn på Brunskogsfjället.
  Stortalangen Izabella Ljungberg, OK Tyr, spurtar mot mål och en överlägsen seger i OK Mangens försökstävling vid Prästtjärn på Brunskogsfjället. Foto: Olov Öström

Något av det som uppskattades hos deltagarna var att det var fri starttid under två timmar. Klasser med tioårsintervaller i stället för fem år gjorde att det blev fler att tampas mot i klassen.

Färre klasser gjorde samtidigt att det blev mindre jobb för arrangören.

En annan förenkling för deltagarna var att man kunde anmäla sig till tävlingsklass under tävlingskvällen. I normalfallet ska man anmäla sig en vecka i förväg.

120 deltagare kom till tävlingen. Det är klart mindre än en helgtävling, som i normalfallet brukar locka runt 300-350 deltagare.

– Vi hade kanske förväntat oss några fler deltagare, men det är samtidigt svårt att göra en bedömning eftersom det inte tidigare arrangerats kvällstävlingar, säger Emilia Carlman.

Något som ändå inte förändrades med tidpunkten för tävlingen var terrängen. Den som varit vid OK Mangens klubbstuga vid Prästtjärnet på Brunskogsfjället vet vad det innebär att springa orientering där. Det är brutalt tufft.

OK Mangen har med sin kvällstävling visat att det går att få uppskattning för lite enklare arrangemang. En sak hade man dock inte tummat på vad gäller kvaliteten – serveringen. Den hemlagade älgfärssoppan som serverades hungriga orienterare i klubbstugan efter tävlingen nådde himmelskt gastronomiska höjder.

Artikeltaggar

Kils OKOK ÄlgenOK MangenOK TyrOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.